FOTO Au fost gasite osemintele a cinci partizani anticomunisti ucisi de fosta Securitate in anul 1949 in Muntii Apuseni

FOTO Au fost gasite osemintele a cinci partizani anticomunisti ucisi de fosta Securitate in anul 1949 in Muntii Apuseni

Actiunea de investigatii arheologice este organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), in comuna Bistra, judetul Alba, intr-o padure din satul Grosi. Cea mai mare densitate de formatiuni care s-au opus regimului comunist a existat in zona Muntilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judete Alba, Cluj si Turda, iar dintre acestea, cea mai importanta a fost organizatia Frontul Apararii Nationale - Corpul de Haiduci, creata si condusa de un fost ofiter de cariera, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fratii Alexandru si Traian Macavei. In dimineata zilei de 4 martie 1949, asupra taberei a avut loc atacul Securitatii, la care au participat doua plutoane din cadrul Batalionului 7 de Securitate de la Floresti - Cluj, alcatuite din circa 80 de soldati in termen, subofiteri si ofiteri, si mai mai multe cadre operative de la Serviciul Judetean al Securitatii Poporului Turda (slt.

acum 66 luni (1 Sep 2015)

Actiunea de investigatii arheologice este organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), in comuna Bistra, judetul Alba, intr-o padure din satul Grosi. Activitatile din teren se desfasoara in colaborare cu Primaria comunei Bistra, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii Aiud si Muzeul de Istorie Turda si vor continua pana pe 2 septembrie 2015. Cea mai mare densitate de formatiuni care s-au opus regimului comunist a existat in zona Muntilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judete Alba, Cluj si Turda, iar dintre acestea, cea mai importanta a fost organizatia Frontul Apararii Nationale - Corpul de Haiduci, creata si condusa de un fost ofiter de cariera, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fratii Alexandru si Traian Macavei. Organizatia era structurata dupa principii militare, fiind conceput un statut ce prezenta caracteristicile unui regulament militar, un program de instructie precum si un juramant ce trebuia depus in ziua de 4 martie 1949 de catre toti membrii aflati in tabara. Se redactase si o proclamatie-manifest ce trebuia multiplicata si raspandita in mai multe zone ale tarii. Maiorul Dabija intentiona sa unifice sub comanda lui toate gruparile anticomuniste din Apuseni, dar si sa-si coordoneze actiunile cu luptatorii anticomunisti din alte parti ale tarii.

La inceputul lunii martie 1949 in tabara de la Grosi se aflau 25 de persoane, cele mai multe straine de zona. Intre timp, autoritatile aflasera de grupul de partizani din apropierea comunei Bistra si au intreprins imediat masuri pentru anihilarea lui, Securitatea recurgand la presiuni si santaje asupra populatiei locale. Locul a fost aflat de la un membru al organizatiei, Ihut Avram din Bistra, care a fost arestat si torturat, fiind folosit apoi ca si calauza in teren. In dimineata zilei de 4 martie 1949, asupra taberei a a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro