FOTO Au fost demontate statuile voievozilor din curtea Palatului Baroc

FOTO Au fost demontate statuile voievozilor din curtea Palatului Baroc

Cu ajutorul unei macarale, busturile personalitatilor istorice ale romanilor au fost coborate de pe socluri si asezate pe sol. Palatul baroc a fost retrocedat in urma cu peste un deceniu catre Episcopia romano-catolica, Muzeul fiind chirias in tot acest timp, din banii publici fiind platita o chirie de aproximativ 15.000 de euro pe luna.

acum 51 luni (28 Feb 2018)

Cu ajutorul unei macarale, busturile personalitatilor istorice ale romanilor au fost coborate de pe socluri si asezate pe sol. Muncitorii Muzeului au demontat placile de pe socluri si le-au asezat in lazi de carton.

Palatul baroc a fost retrocedat in urma cu peste un deceniu catre Episcopia romano-catolica, Muzeul fiind chirias in tot acest timp, din banii publici fiind platita o chirie de aproximativ 15.000 de euro pe luna.

Considerat una dintre cele mai frumoase cladiri de acest fel din sud-estul Europei, Palatul Baroc a fost construit intre anii 1762 si 1777. Are 100 de incaperi si 365 de ferestre, cate una pentru fiecare zi din an.

"Palatul este conceput dupa modelul vienez al Palatului Belvedere sau al Palatului Schonbrunn, de proportii foarte mari, cu o curte interioara, cu un lux, cu un fast.

Palatul Baroc a fost sediul Episcopiei Romano-Catolice pana in 1945, cand episcopii au fost alungati din cladire de comunisti.

A gazduit aproape 1000 de refugiati comunisti din Grecia in 1956, perioada in care cladirea a fost serios deteriorata.

Lucrarile de restaurare a Palatului Baroc din Oradea vor dura trei ani. Alaturi de Sirul Canonicilor si Bazilica Romano-Catolica, Palatul Episcopal formeaza cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul Romaniei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro