FOTO Asii gradinilor. Cum au transformat bulgarii Baraganul interbelic in raiul zarzavaturilor

FOTO Asii gradinilor. Cum au transformat bulgarii Baraganul interbelic in raiul zarzavaturilor

Iata care erau intinderile cultivate cu zarzavat, dupa datele centralizate de Serviciul Agricol al judetului Ialomita: intre 1933 si 1937, ceapa a fost cultivata pe o suprafata cuprinsa intre 151 si 274 hectare, cartofii intre 201 si 439 de hectare, varza intre 191-218 hectare. Pentru ca la acea data in judetul Ialomita nu exista nicio fabrica de prelucrare a zarzavaturilor, marfa era vanduta de producator in magazinele pe care le detineau in piete ori direct din caruta de catre tarani.

acum 66 luni (24 Nov 2014)

Bulgarii, vecinii de la sud, treceau Dunarea ca sa-si faca un rost ori sa castige un ban din munca cinstita. Unii dintre ei luau in arenda gradinile, platind pentru un hectar 5.000-6.000 de lei si scoteau din pamant productii de li se ducea vestea in toata regiunea.

"Pe malurile Ialomitei, multe gradini sunt cultivate de proprietari cu lucratori bulgari, iar altele sunt arendate de ce mai multe ori bulgarilor veniti cu pasaport. Numarul gradinarilor romani nu sporeste deoarece aceasta indeletnicire cere multa pricepere si rutina de la care romanii sunt in mod sistematic indeparati, precum si o munca anevoioasa, nepotrivita cu temperamentul taranilor nostri", scrie Mihailescu.

Recolte de top

In perioada interbelica, gradinile ocupau o mie de hectare in judetul Ialomita. Ele erau cultivate, de obicei, cu ceapa, usturoi, cartofi, varza, dovlecei, castraveti, ardei, patlagele vinete si rosii, morcovi, patrunjel, pastarnac, ridichi, gulii si praz. Iata care erau intinderile cultivate cu zarzavat, dupa datele centralizate de Serviciul Agricol al judetului Ialomita: intre 1933 si 1937, ceapa a fost cultivata pe o suprafata cuprinsa intre 151 si 274 hectare, cartofii intre 201 si 439 de hectare, varza intre 191-218 hectare.

Suprafete intinse au fost ocupate de alte legume: intre 250 si 417 hectare cultivate.

Cat costa un kilogram de ceapa in 1933

Evolutia pretului, de-a lungul celor 5 ani, a cunoscut, la fel ca zi, urcusuri si coborasuri. De la 6 lei kg de ceapa in 1933, a scazut la un leu in 1936, pentru ca anul urmator sa ajunga din nou la valorea din 1937. Cartofii, cunoscuti sub denumirea de mancarea saracului au ramas aproape la acelasi nivel: un leu kg in 1033, 2 lei in 1934, un leu in 1935, 2 lei in 1036 pentru ca anul urmator sa "sara" la 3 lei.

Bancherul noteaza in lucrarea sa ca succesul gradinilor de zar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro