FOTO Asa aratau aparatorii Cetatii Timisoara, condusi de Stefan Losonczy, inainte de infrangerea in fata otomanilor

FOTO Asa aratau aparatorii Cetatii Timisoara, condusi de Stefan Losonczy, inainte de infrangerea in fata otomanilor

Cavalerii de la Eger au prezentat echipamentul purtat la inceput de secol XVI in Regatul Maghiar, au descris armele pe care le aveau, au facut apoi si o scurta demonstratie atat cu sabiile din dotare, cat si cu pustile.

acum 75 luni (8 May 2015)

Scoala de Cavaleri Medievali din Eger a prezentat timisorenilor prezenti la Bastionul Terezia o inedita parada si turnir medieval. Evenimentul se desfasoara in cadrul Zilelor Maghiare Banatene, si se dorea un memento pentru evenimentele din anul 1552 cand in urma asediului care a durat 35 de zile, Timisoara va fi cucerita de turci.

La Eger in acelasi an 1552, turcii au asediat cetatea timp de 38 de zile fara a reusi sa o cucereasca, reusind acest lucru abia in 1596. Atat aparatorul Cetatii de la Eger, Stefan Dobo cat si cel Stefan Losonczi, conducatorul trupelor timisorene, sunt considerati eroi nationali in Ungaria. Cavalerii de la Eger au prezentat echipamentul purtat la inceput de secol XVI in Regatul Maghiar, au descris armele pe care le aveau, au facut apoi si o scurta demonstratie atat cu sabiile din dotare, cat si cu pustile. A urmat un concertul susutinut de pianista Bartal Zsuzsi, care s-a nascut la Timisoara, insa traieste la Paris.

Unul din evenimentele importante se va desfasura in cadrul Zilei Europei, sambata, de la ora 10.30. Este vorba de dezvelirea bustului lui Carol Robert de Anjou, realizat de artistul timisorean Bela Szakats.

Pe langa oficialitatile locale, la eveniment va participa si Mile Lajos-consul general al Ungariei la Cluj si dr.Raffay Erno, profesor universitar si istoric din Budapesta.

Citeste si:

Cum a ajuns Timisoara capitala regatului Ungar in urma cu 700 de ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro