FOTO Amintiri din "Epoca de Aur". Ce tigari fumau romanii in comunism, cu ce se indulceau copiii si ce se vindea la alimentara

FOTO Amintiri din

O serie de imagini, publicate pe un site de socializare, reconstituie fidel "Epoca de Aur", cu bune si cu rele: daca mancarea era rationalizata si doar cei cu relatii reuseau sa "prinda" carne ori mezeluri. Aici, in inima tarii, se faceau productiile-record la hectar, de aici pleca cea mai buna carne de porc si de pui, dar si legumele si fructele cele mai sanatoase.

acum 90 luni (4 Jun 2015)

O serie de imagini, publicate pe un site de socializare, reconstituie fidel "Epoca de Aur", cu bune si cu rele: daca mancarea era rationalizata si doar cei cu relatii reuseau sa "prinda" carne ori mezeluri. Eroii" muncii socialiste ai "Epocii de aur" din Baragan reprezentau un exemplu pentru intreaga tara. Aici, in inima tarii, se faceau productiile-record la hectar, de aici pleca cea mai buna carne de porc si de pui, dar si legumele si fructele cele mai sanatoase.

Cu toate acestea, asa cum se vede intr-una din fotografii, alimentara era plina doar cu conserve si cu sticle de sirop si vin. Era stiu, de altfel, ca bunatatile erau insirate doar la expozitii pentru vizitele pe care le faceau in teritoriu mai-marii de la Bucuresti. Omul de rand avea acces la ele doar cu relatii. Dupa 1960 s-au deschis in Romania inca cinci fabrici de tigari (Iasi, Targu-Jiu, Timisoara, Ramnicu-Sarat si Bucuresti).

Toate fabricile de tigari romanesti au fost inchise, ultima, cea din Sf. Tigarile BT de la vecinii de la sud de Dunare ajungeau mai rar langa o cafea in Romania. Cu toate acestea, doamnele cu pretentii reuseau sa faca rost de o tigara "fina" pe care o savurau in zilele de sarbatoare.

"Cip" si "Mentosan", la mare cautare

In perioada comunista, copiii nu aveau dulciuri la discretie si nici jucarii. Bombonelele "Cip" sau "Mentosanele" se gaseaua in toate magazinele, la fel ca si ciocolata "Pitic" si "Scufita Rosie".

Cel mai popular joc de istetime se numea "Piticot" si nu lipsea din nicio familie cu prichindei. Cine nu avea penar cu abac ori stilou cu penita de "aur" era obligat sa-si cumpere. Pentru bunicii frigurosi, iarna in magazine nu exista decat un singur model de sosoni: in carouri caramizii. "Monstrul" din padurea Ciornuleasa, vanat de Nicolae Ceausescu, in 1978 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro