FOTO Afacerea capsunilor cultivate pe pat de paie. Cat castiga anual agricultorul roman inovator care a incercat "reteta"
Ionel Zamfir, un agricultor in varsta de 50 de ani din localitatea damboviteana Baleni, a mostenit hectare intregi de la parintii sai, pe care a cultivat cartofi, porumb, precum si legume. A gasit pe internet ca un pat de paie strecurat sub plante va feri fructul rezultat atat de murdarie, cat si de eventuala putrezire cauzata de surplusul de apa. Investitia totala facuta initial de agricultor s-a ridicat la 6.000 de euro pentru o cultura intinsa pe ceva mai mult de 1 hectar, fara a pune la socoteala munca fizica, facuta strict de membrii familiei.
Ionel Zamfir, un agricultor in varsta de 50 de ani din localitatea damboviteana Baleni, a mostenit hectare intregi de la parintii sai, pe care a cultivat cartofi, porumb, precum si legume. In urma cu patru ani, a luat initiativa de a-si diversifica oferta, cu o cultura necunoscuta in zona. Astfel, a devenit singurul producator de capsuni intre agricultorii din comuna de bastina. Agricultorul sustine ca fructele de sezon ii aduc profit frumusel, in raport cu investitia si cu forta de munca.
Solutia gasita pe internet
Ionel Zamfir a venit, totusi, cu un pas in plus comparativ cu producatorii obisnuiti ai fructelor de pamant. A gasit pe internet ca un pat de paie strecurat sub plante va feri fructul rezultat atat de murdarie, cat si de eventuala putrezire cauzata de surplusul de apa. Investitia totala facuta initial de agricultor s-a ridicat la 6.000 de euro pentru o cultura intinsa pe ceva mai mult de 1 hectar, fara a pune la socoteala munca fizica, facuta strict de membrii familiei.
Agricultorul a descoperit, in cautarile sale pe Google, ca producatorii din strainatate folosesc baloti de paie inalti de pana la jumatate de metru drept "pat" pentru capsuni. Metoda este recomandata, in plus, pentru spatiile betonate sau locurile in care pamantul nu este suficient de bogat pentru o recolta mare.
Pentru ca investitia ar fi fost prea mare daca ar fi fost sa urmeze "reteta" originala, agricultorul a decis sa foloseasca un strat de paie inalt de cativa centimetri, pe care il schimba anual.
"Ne-am hotarat sa plantam capsuni in urma unei decizii de familie. Patul de paie pat de paie fereste fructele de putrefactie atunci cand sunt inundatii, dar si de frig. Pe de alta parte sunt extrem de curate, nemaifiind tinute in pamant. Ne ocupam inainte de cultura mare, cu grau, porumb, legume. Soiul l-am cumparat de la Curtea de Arges. Am inceput prima data cu 25.000 de plante, dar ne-am extins an ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro