FOTO. 75 de ani de la pierderea Cadrilaterului - mica bijuterie a Coroanei Romaniei

Denumirea de Cadrilater ("patru laturi") ar fi fost utilizata pentru prima data de generalii romani, in anul 1913, si provine de la patru cetati, construite inainte de 1878 de Imperiul Otoman, care alcatuiau un sistem defensiv in nord-estul Bulgariei: Silistra, Ruse, Sumen si Varna. La data de 7 septembrie 1940, intr-un moment politic extrem de dificil (Romania pierduse deja Basarabia, nordul Bucovinei si Transilvania, iar la 6 septembrie regele Carol abdicase), Romania si Bulgaria au semnat Tratatul de la Craiova.

acum 65 luni (7 Sep 2015)

La 7 septembrie 1940, acum 75 de ani, Romania a cedat definitiv zona de sud a Dobrogei, asa-numitul Cadrilater, catre Bulgaria.

Cadrilaterul fusese obtinut de statul roman in anul 1913, la conferinta de pace de la Bucuresti, in urma victoriei asupra Bulgariei, in cel de-al doilea razboi balcanic.

La momentul anexarii din anul 1913, potrivit statisticilor bulgare, Cadrilaterul avea o populatie de 286.000 de locuitori, dintre care doar 6.348 ar fi fost romani. Majoritatea locuitorilor din Cadrilater erau, la acel moment, turci si tatari, de religie musulmana.

Denumirea de Cadrilater ("patru laturi") ar fi fost utilizata pentru prima data de generalii romani, in anul 1913, si provine de la patru cetati, construite inainte de 1878 de Imperiul Otoman, care alcatuiau un sistem defensiv in nord-estul Bulgariei: Silistra, Ruse, Sumen si Varna. Pentru romani, este mai bine cunoscuta istoria domniei lui Mircea cel Batran (1386 - 1418), care se intitula, la un moment dat, "stapanitor pe amandoua partile de peste toata Dunarea si pana la Marea cea Mare si peste Cetatea Darstorului". Granita de dupa 1878 a separat Dobrogea istorica, zona de nord revenind Romaniei, iar zoa de sud - Bulgariei.

In perioada in care a facut parte din Romania Mare, cel mai cunoscut obiectiv ridicat in Cadrilater a fost castelul reginei Maria de la Balcic. Castelul, ridicat intre anii 1925 - 1936, reprezinta, chiar si in ziua de astazi, cel mai valoros obiectiv turistic din Cadrilater.

Castelul, numit si "Cuibul Linistit" ("Quiet Nest" sau "Tenha Juvah", in limba turca) este o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie, strajuite de un minaret. La data de 15 iulie 1940, Hitler ii scria regelui Carol al II-lea o scrisoare ultimativa:

"Favorizata de o sansa exceptionala, Romania a dobandit dupa razboiul mondial teritorii pe care ea nu e capabila de a le pastra printr-o politica de forta", sublinia Hitler.

La data de 19 august 1940, sub... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro