FOTO: 26 de ani de la inceputul Revolutiei in Capitala
Astfel, anchetatorii au stabilit că perioada 16-22 decembrie 1989, pană la plecarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu din clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, a fost caracterizată de acţiuni violente de reprimare a manifestaţiilor anticomuniste şi antidictatoriale din municipiile Timişoara, Cluj şi Bucureşti, respectiv de măsuri de impiedicare a extinderii acţiunilor de protest in celelalte localităţi ale ţării. In baza deciziilor şi ordinelor primite de la nivel central, conducerea politică şi militară locală, sub directa coordonare a unor factori de conducere politică şi militară de la nivel central, a luat măsuri pentru punerea in executare a acţiunii de reprimare şi a ordonat intervenţia forţele de ordine, care a avut ca rezultat uciderea, rănirea prin impuşcare, vătămarea corporală şi reţinerea unui număr mare de persoane", potrivit procurorilor militari din PICCJ. "Transpunerea organizatorică, la nivel central, a deciziei de reprimare a manifestanţilor a fost efectuată de Tudor Postelnicu, in calitate de ministrul de interne, general-colonel Iulian Vlad, in calitate de ministru secretar de stat la Ministerul de Interne şi şef al Departamentului Securităţii Statului, respectiv de general-colonel Vasile Milea, in calitate de ministru al apărării naţionale, iar la nivel local de secretarii comitetelor judeţene de partid şi de conducătorii organelor de miliţie şi securitate, respectiv de comandanţii unităţilor militare teritoriale", arată anchetatorii. Printr-un rechizitoriu din 1990, s-a dispus trimiterea in judecată a lui Tudor Postelnicu, a lui Iulian Vlad și a altor 10 persoane, printre care șeful Miliției București și al Penitenciarului Jilava, pentru că au ordonat şi au executat acţiuni de reprimare a mişcării de protest din Capitală, in cadrul cărora au fost reţinute şi cercetate nelegal 1.245 de persoane in scopul de a se obţine declaraţii cu privire la conducătorii şi organizatorii acţiunii de protest. Printr-o decizie din 26 aprilie 1993, Curtea Supremă de Justiţie i-a condamnat pe Tudor Postelnicu la 17 ani de inchisoare, pe Ion Dincă, la 15 ani de inchisoare, și pe Emil Bobu și Manea Mănescu la cate 10 ani de inchisoare, pentru complicitate la omor deosebit de grav.
Manifestațiile incepute la Timișoara, in 15 decembrie 1989, ca răspuns la incercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, insoțite de o reprimare sangeroasă, dar și de declararea orașului liber de comunism, in 20 decembrie 1989, și-au găsit ecoul la București in 21 decembrie.
Intr-un discurs televizat, Ceaușescu, intors din Iran in 20 decembrie 1989, ii etichetează pe cei de la Timișoara drept dușmani ai revoluției socialiste. Pentru a doua zi, convoacă o mare adunare populară menită să exprime sprijinul populației față de conducerea de partid și de stat, in fața Comitetului Central.
La un moment dat se aude o explozie, despre care se știe acum că a fost provocată de un grup de timișoreni veniți la București, și mulțimea incepe să se agite.
Imaginea lui Ceauşescu din acel moment - cu figura schimonosită de mirare şi frică, cu buzele incercand fără succes să articuleze cateva cuvinte şi cu mana dreaptă ridicată - a fost transmisă in foarte scurt timp la televiziunile din toată lumea. Inainte de a se retrage in sediul CC, Ceaușescu promite creșterea salariilor cu 100 de lei. Tot mai mulți oameni ies in stradă ocupand tot centrul Capitalei, din Piața Rosetti pană in Piața Mihail Kogălniceanu și de la Romană pană la Unirii. Sunt detașați soldați, tancuri, TAB-uri, ofițeri ai Unității Speciale de Lupta Antiteroristă (USLA) și ofițeri de Securitate imbrăcați in haine civile. Caldaramul a fost spălat de sange de mașinile pompierilor și Salubrității.
Vestea celor petrecute in timpul nopții in centrul Bucureștiului ajunge la primele ore ale dimineții la muncitorii de pe marile platforme industriale din jurul orașului, spre care s-au indreptat supraviețuitorii măcelului.
La ora 7.00 dimineața, zeci de mii de muncitori din Militari, Pipera, de la Uzinele "23 August" şi Republica se indreptau spre centrul orașului, pu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro