FOTO. 15.000 de militari de ELITA ai NATO vor fi condusi de la Bucuresti

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud - Est al NATO, care intră in funcţiune la 1 septembrie la Bucureşti, va avea in subordine pană la 15.000 de militari de elită ai Alianţei Atlantice. Deocamdată, in primele zile de la inaugurare, comandamentul MND - SE va avea un personal propriu de 280 de militari şi va avea in subordine doar cele două unităţi de integrare a forţelor NATO (NFIU) de la Bucureşti şi de la Sofia (Bulgaria), fiecare avand un personal de cateva zeci de oameni.

acum 77 luni (31 Aug 2015)

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud - Est al NATO, care intră in funcţiune la 1 septembrie la Bucureşti, va avea in subordine pană la 15.000 de militari de elită ai Alianţei Atlantice.

"O divizie multinaţională NATO are intre 10.000 şi 15.000 de militari", a precizat generalul Ovidiu - Liviu Uifăleanu, primul şef al Comandamentului Sud - Est.

Citeşte şi: Romania preia comanda Diviziei de Sud-Est a NATO

Comandamentul de divizie de la Bucureşti va deveni complet operaţional in anul 2018, iar pană atunci işi va spori, treptat, atribuţiile. Deocamdată, in primele zile de la inaugurare, comandamentul MND - SE va avea un personal propriu de 280 de militari şi va avea in subordine doar cele două unităţi de integrare a forţelor NATO (NFIU) de la Bucureşti şi de la Sofia (Bulgaria), fiecare avand un personal de cateva zeci de oameni.

Un comandament de divizie NATO similar celui din Bucureşti va funcţiona la Varşovia, urmand să coordoneze NFIU din Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Infiinţarea celor şase NFIU, in statele de la frontiera estică a NATO, precum şi a celor două comandamente de nivel divizie, din Romania şi Polonia, a fost decisă la reuniunea Alianţei din Ţara Galilor, din septembrie 2014, ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei.

Operaţionalizarea Comandamentului de Divizie va costa 60 de milioane de euro

Ministrul roman al Apărării, Mircea Duşa, prezent la inaugurarea sediului MND - SE, a explicat că Romania, in calitate de naţiune gazdă, are cele mai mari atribuţii legate de funcţionarea Comandamentului Multinaţional NATO.

"Circa 60 de milioane de euro va costa procesul de operaţionalizare a Comandamentului, pană in anul 2018. Potrivit unor surse militare, drept termen de comparaţie, doar serverul de comunicaţii de la sediul NFIU Bucureşti costă 80.000 de euro.

Dintre cei 280 de angajaţi ai Comandamentului, c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro