Fotbal si geopolitica. Albanezii ne ingroapa la Euro, bulgarii ne scufunda la Marea Neagra

Fotbal si geopolitica. Albanezii ne ingroapa la Euro, bulgarii ne scufunda la Marea Neagra

Romania a inceput si ea sa se miste pentru a arata ca Sudul Estului este nu mai putin amenintat din moment ce Rusia militarizeaza puternic Crimeea si dispune de capabilitati de interzicere a accesului in zona, celebra formula A2/AD. In Nord, Polonia si Tarile Baltice au fost de la inceput solidare si au reusit sa convinga Aliatii de necesitatea consolidarii militare a zonei si nu numai.

acum 96 luni (20 Jun 2016)

>

In fotbal, Albania a facut istorie pe seama noastra cu o victorie dupa 68 de ani. In istoria momentului, Romania incearca sa marcheze puncte importante pentru a-si realiza interesele de securitate la apropiatul summit NATO de la Varsovia.

Romania a inceput si ea sa se miste pentru a arata ca Sudul Estului este nu mai putin amenintat din moment ce Rusia militarizeaza puternic Crimeea si dispune de capabilitati de interzicere a accesului in zona, celebra formula A2/AD. Ca presedintele bulgar, initial, sutinea puternic ideea si apoi au intors-o ca la Ploiesti?

NATO a preferat sa ne lase pe noi, riveranii de la Marea Neagra sa ne intelegem cu privirea la o eventuala forta navala. Romania, Bulgaria, Turcia singurele tari NATO care conform tratatului de la Montreux pot detine in mod permanent flote militare in Marea Neagra. Nu trebuia sa ajungi la Sofia ca sa-ti dai seama ca Bulgaria nu va dori sa-si antagonizeze Rusia intr-o asemenea masura.

In Nord, Polonia si Tarile Baltice au fost de la inceput solidare si au reusit sa convinga Aliatii de necesitatea consolidarii militare a zonei si nu numai. Interesele au fost comune, tinand cont si de istoria relatiilor cu Rusia, in diferitele ei forme. De aici pana la obtinerea unui consens al Aliatilor in privinta sporirii securitatii si a fortelor de descurajare la Marea Baltica nu a mai fost cale lunga. Interesele particulare ale celor trei tari NATO riverane la Marea Neagra si istoria raporturilor cu Rusia nu sunt convergente. De la inceput, ideea romaneasca nu avea sanse prea mari de reusita.

Excesul de proiect este la fel de daunator ca lipsa oricarui proiect. La fel in cazul brigazii multinationale care s-ar putea dovedi un batalion, in cel mai bun caz, si asta aflandu-se in acest moment intr-o nebuloasa decizionala in ultimele zile inainte de summit.

Ceea ce este sigur este scutul de la Deveselu. Numai ca, la fel ca si in fotbal, cu strategii marca Nea Puiu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro