Fostul viceguvernator BNR, in arest preventiv pentru inca 30 de zile. Cum au motivat judecatorii decizia

Judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea DNA de prelungire a arestarii preventive a lui Bogdan Olteanu si a respins cererea inculpatului de cercetare sub control judiciar. "Depozitiile martorilor si ale suspectului Sorin Ovidiu Vintu nu sunt singurele elemente probatorii in sustinerea acuzatiei aduse inculpatului Olteanu Bogdan privind infractiunea de trafic de influenta retinuta de procuror, in acest sens fiind relevante documentele bancare obtinute din Bulgaria din care rezulta ca societatea Demera Investments Cipru a transferat la data de 22.10.2008 un milion de euro in contul din Bulgaria detinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat in numerar de Eftime Ionut Adrian in datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008".

acum 50 luni (22 Aug 2016)

Judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea DNA de prelungire a arestarii preventive a lui Bogdan Olteanu si a respins cererea inculpatului de cercetare sub control judiciar.

Bogdan Olteanu este inculpat pentru ca, in 2008, pe cand era presedintele Camerei Deputatilor, a cerut si primit de la Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro pentru a sprijini numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Bogdan Olteanu se afla acum sub puterea mandatului de arestare preventiva care expira la data de 29 august 2016.

Ce a constatat prima instanta de judecata

"Judecatorul de drepturi si libertati constata, in baza probelor administrate in cauza pana la acest moment procesual, ca acestea sustin aprecierea existentei unor motive verosimile care fundamenteaza banuiala intemeiata ca inculpatul Olteanu Bogdan a savarsit fapta de trafic de influenta (…) constand in aceea ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, a solicitat si primit de la Vantu Sorin Ovidiu un milion de euro in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunarii" se precizeaza in motivele instantei din prima camera preliminara.

In actele oficiale din dosarul penal se precizeaza "(…) Relevanta sub aspect probator prezinta declaratiile martorilor care au aratat modalitatea in care, din dispozitia lui Vantu Sorin Ovidiu, s-a remis inculpatului Olteanu Bogdan suma de un milion de euro in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Transferul s-a realizat in doua transe - o plata de 1 milion euro in contul unei societati (IT Media Productions Delaware), iar o plata de 1 milion de euro in contul personal al martorului Ionut Adrian Eftime".

Ionut Adrian Eftime, martor-denuntator, a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportame... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro