Fostul sef al spionajului leton: Rusia ar putea rupe NATO prin statele Baltice

Fostul sef al spionajului leton: Rusia ar putea rupe NATO prin statele Baltice

Trebuie sa intelegem ca cetatenii SUA vor sa stie de ce trebuie sa plateasca ei pentru apararea balticilor, daca acestia din urma nu pot sa cheltuie cel putin 2%. Presa controlata de autoritatile ruse incearca sa ii convinga pe baltici si pe aliatii lor ca regiunea este imposibil de aparat si ca mai devreme sau mai tarziu balticii se vor intoarce in sfera de influenta a Rusiei. Presa controlata de autoritatile ruse incearca sa ii convinga pe baltici si pe aliatii lor ca regiunea este imposibil de aparat si ca mai devreme sau mai tarziu balticii se vor intoarce in sfera de influenta a Rusiei. Daca Statele Unite nu sunt pregatite sa-si onoreze promisiunile fata de aliatii europeni, in special cele de Articol 5, atunci la ce ar putea sa se astepte aliatii din Extremul Orient? Frontiera care desparte statele Baltice de Rusia, Belarus si enclava rusa Kaliningrad este de 1500 de km. Totusi, nu vreau sa cred ca totul este pierdut, pentru ca ma indoiesc de faptul ca locuitorii vorbitori de rusa ai statelor Baltice vor ca ororile din Donbas sa se repete si aici.

acum 73 luni (27 May 2015)

>

Interviu realizat de Gatis Kristovskis. Letonia de abia acum incet se apropie de nivelul de 2%. Trebuie sa intelegem ca cetatenii SUA vor sa stie de ce trebuie sa plateasca ei pentru apararea balticilor, daca acestia din urma nu pot sa cheltuie cel putin 2%. Pe de alta parte, acesti bani suplimentari trebuie utilizati eficient. Este o lectie pe care am invatat-o in 1939 si 1940, cand cheltuielile de aparare ale Letoniei ajunsesera la 27% din PIB. Trebuie sa continuam sa investim in capabilitatile noastre de aparare.

Presa controlata de autoritatile ruse incearca sa ii convinga pe baltici si pe aliatii lor ca regiunea este imposibil de aparat si ca mai devreme sau mai tarziu balticii se vor intoarce in sfera de influenta a Rusiei.

Desigur, trebuie sa ne uitam si la fondul politic, din moment ce razboiul propagandistic directionat impotriva noastra a atins cote serioase. Presa controlata de autoritatile ruse incearca sa ii convinga pe baltici si pe aliatii lor ca regiunea este imposibil de aparat si ca mai devreme sau mai tarziu balticii se vor intoarce in sfera de influenta a Rusiei. Mai mult, incearca sa ne convinga ca economia noastra este slaba, ca discriminam comunitatea rusa si ca asistam la o renastere a fascismului in regiune.

Rusia incearca sa ii convinga pe aliatii baltici ca nu are niciun sens sa apere regiunea si ca articolul 5 al Tratatului NATO nu poate fi implementat aici. Pe de alta parte, aliatii strategici ai balticilor, Statele Unite si Germania, au spus foarte clar ca nu vor permite ca regiunea sa fie atacata.

Nu exista o amenintare directa la acest moment, dar totusi, statele baltice trebuie sa ia in calcul ca Putin nu are solutii pentru problemele sale economice. Rusia nu si-a diversificat economia de 35 de ani, iar oamenii incep sa resimta consecintele. Daca Rusia simte ca totul se apropie de sfarsit, ar putea sa incerce sa rupa NATO prin statele baltice. Daca Rusia simte ca totul se aprop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro