Fostul ministru de Interne comunist, George Homostean, in vizorul anchetatorilor in cazul disidentului Gheorghe Ursu

Fostul ministru de Interne comunist, George Homostean, in vizorul anchetatorilor in cazul disidentului Gheorghe Ursu

La 31 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu Parchetul General i-a cerut presedintelui Iohannis aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru de Interne in perioada comunista (1978-1987) George Homostean in dosarul mortii disidentului Gheorghe Ursu. Ucis la ordinul Securitatii Gheorghe Ursu, disident anticomunist, a murit in arestul Militiei Capitalei, in 1985, fiind batut sistematic de anchetatori si de colegii de arest, la ordinul unor ofiteri de Securitate. Gratiat de Iliescu, decorat de Basescu George Homostean nu a apucat sa faca nicio zi de puscarie, el fiind gratiat de presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu.

acum 86 luni (19 Jan 2016)

La 31 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu Parchetul General i-a cerut presedintelui Iohannis aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru de Interne in perioada comunista (1978-1987) George Homostean in dosarul mortii disidentului Gheorghe Ursu. Acuzatia adusa lui Homostean (93 de ani) este complicitate la infractiuni contra umanitatii pentru care risca 25 de ani de inchisoare. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta si imediata aplicare, procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabila si in prezenta cauza", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Public. Ucis la ordinul Securitatii

Gheorghe Ursu, disident anticomunist, a murit in arestul Militiei Capitalei, in 1985, fiind batut sistematic de anchetatori si de colegii de arest, la ordinul unor ofiteri de Securitate.

Imediat dupa Revolutie, familia lui Gheorghe Ursu s-a adresat noilor autoritati, cerind tragerea la raspundere a celor vinovati de moartea disidentului.

Dupa ce a tergiversat ancheta timp de 3 ani, Joarza a finalizat rechizitoriul doar cu trimiterea in judecata a detinutului de drept comun Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu.

Pana la urma, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au mai fost condamnate doua persoane: Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale, si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei. Marian Parvulescu, maiorul de Securitate care a coordonat ancheta in cazul disidentului a primit neinceperea urmaririi penale in urmp cu fix 3 ani. Solutia a fost contestata de fiul lui Gheorghe Ursu la Tribunalul Militar Bucuresti, care in 16 octombrie 2013 a respins definitiv cererea de judecare a fostului ofiter de sec... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro