Fostul ministru de Finante Ioana Petrescu: Privind la cancanurile interne, nu mai vedem pericolele externe

Fostul ministru de Finante Ioana Petrescu: Privind la cancanurile interne, nu mai vedem pericolele externe

Ramane de vazut cate victime va face acest razboi comercial, dar efectele nu pot fi decat negative pentru exporturile romanesti, pentru numarul locurilor de munca de la noi si pentru sumele colectate la bugetul de stat de la firmele romanesti care, in aceste conditii, vor plati mai putine taxe pe profit si mai putine asigurari sociale pentru angajati. Posibila taxare a companiilor IT pe teritoriul UE O alta initiativa neinspirata care ar putea afecta si Romania este intentia autoritatilor de la Bruxelles de a impune o taxa de 3 la suta pe veniturile companiilor digitale precum Google, Apple si Facebook. De exemplu, numai reforma impozitului pe venit propusa de 5 Stele in campanie ar costa in jur de 20 miliarde de euro, conform analistilor de la FxStreet. Chiar daca nu este clar ca avem o voce atat de importanta in UE, putem insa influenta decizia finala legata de taxa de 3 la suta, pentru ca toate 28 de tari membre trebuie sa fie de acord ca aceasta propunere sa devina lege.

acum 23 luni (18 Mar 2018)

Redam mai joi opinia integral:

"Donald Trump a decis sa inceapa un razboi comercial

Mai exact, presedintele american doreste sa impuna tarife de 10 la suta pe aluminiu si de 25 la suta la otel. In cazul in care UE nu va fi exceptata de la aceste tarife, Bruxelles s-a pregatit deja sa retalieze cu o lista 200 de posibile produse pe care le importa din SUA si la care ar dori, la randul ei, sa aplice tarife. Acesta compara situatia de azi cu inceputurile marii depresiuni economice din 1930 cand companiile straine au amanat investitiile in SUA exact din cauza impunerii unor tarife de 25 la suta pe otel si 10 la suta pe aluminiu.

Si noi putem fi afectati de aceste eventuale masuri internationale daca pe lista de produse pe care se vor impune tarife vor intra si cele pe care le exportam in SUA sau daca aceasta lista va cuprinde si componentele produse in Romania pentru bunuri care sunt destinate exportului in SUA. In primele 11 luni ale anului 2017, conform ultimelor cifre publicate de INS, din totalul exporturilor romanesti, 28,5% reprezinta masini si dispozitive mecanice, 18% mijloace de transport si 12,5% sunt materiale de constructii si mobilier. De exemplu, daca SUA va impune tarife pentru masinile germane pentru care noi producem piese, indirect, Romania va fi afectata prin scaderea exporturilor catre Germania si, implicit, prin scaderea numarului de locuri de munca.

Sau daca SUA, de exemplu, vor impune tarife mai mari pentru mobilierul importat din UE, Romania va fi afectata de data asta in mod direct pentru ca avem firme romanesti care exporta mobila in SUA. Ramane de vazut cate victime va face acest razboi comercial, dar efectele nu pot fi decat negative pentru exporturile romanesti, pentru numarul locurilor de munca de la noi si pentru sumele colectate la bugetul de stat de la firmele romanesti care, in aceste conditii, vor plati mai putine taxe pe profit si mai putine asigurari sociale pentru angajati.

Posibila... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro