Fostul ministru de Finante Ioana Petrescu explica de ce nu mai ia in calcul functia de vicepresedinte al BEI

Romania a accesat anul trecut doar 590 milioane euro de la BEI, mai puţin decat Bulgaria (610 milioane euro), iar in perioada 2010-2014 a atras 2,7 miliarde euro, respectiv 0,8% din totalul finanţării oferite de BEI in această perioada, in timp ce Spania a primit anul trecut finanţări de 11,8 milliarde euro, Italia de 10,8 miliarde euro, Germania de 7,7 miliarde euro, iar Polonia de 5,49 miliarde euro, potrivit raportului anual al BEI pe 2014.

acum 59 luni (30 Dec 2015)

Fostul ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, nominalizată in această toamnă să preia poziţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) a declarat, miercuri, că nu mai ia in calcul nominalizarea, intrucat nu a mai rămas prea mult timp pentru a atrafe finanţări pentru Romania, in condiţiile in care mandatul se incheie in 1 august 2016, informează Mediafax..

Romania deţine un mandat de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) de la 1 august 2012, pentru o perioadă de patru ani, pe această poziţie fiind numit Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe la randul său şi reprezentant al Romaniei la FMI in perioada 2007-2012. El devenea astfel primul roman cu o funcţie atat de inaltă in cadrul unei instituţii financiare de top.

BEI reprezintă instituţia financiară a Uniunii Europene, avand ca acţionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde miniştrii de finanţe din cele 28 de state UE.

Tănăsescu se află insă in concediu prelungit din octombrie 2014, după ce DNA a cerut inceput urmărirea penală in numele lui in dosarul licenţelor Microsoft, in care sunt implicaţi alţi opt foşti miniştri, acuzaţi de luare de mită intr-una dintre cele mai mari afaceri de pe piaţa locală de IT.

Astfel, la finele lunii iulie, preşedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat memorandumul de inlocuire a lui Mihai Tănăsescu din funcţia de vicepreşedinte BEI cu Ioana Petrescu.

Dacă Tănăsescu şi-ar da demisia din funcţie, finalizarea formalităţilor pentru ocuparea poziţiei rămase vacantă ar dura cel puţin şase săptămani, astfel că timpul rămas pană la finalul mandatului ar fi de circa cinci luni.

Petrescu apreciază că această perioadă este insuficientă pentru ca Romania să mai poată face demersurile necesare pentru a beneficia de finanţare in cadrul Planului Juncker, program in valoare de 315 miliarde euro pentru im... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro