Fostul ministru Banicioiu era informat despre afacerile Hexi Pharma cu spitalele romanesti. Exclusiv - Cum a reactionat

Megacontrol naţional, cu peste 300 de avertismente şi amenzi In ultimii trei ani, Inspecţia Sanitară de Stat din subordinea Ministerului Sănătăţii a controlat mii de spitale, cabinete şi policlinici, sute de importatori, producători, distribuitori şi comercianţi de dezinfectanţi, a aplicat zeci de amenzi şi a dispus retragerea a sute de mii de produse biocide. De asemenea, au fost retraşi de pe piaţă: 267 de litri de produse biocide şi 109.379 de bucaţi de produse biocide. Un alt control a avut loc in perioada 15-30 noiembrie 2014 la 2.659 de unităţi sanitare, in urma căruia au fost date 66 de avertismente, 10 amenzi in valoare totală de 7.600 de lei, iar 2.462,4 litri de produse biocide şi 421 de flacoane, tablete, comprimate etc.

acum 48 luni (22 Jun 2016)

In perioada in care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a primit cel puțin o informare din partea SRI in care era indicat, in clar, numele companiei Hexi Pharma, au declarat, sub protecția anonimatului, surse medicale.

UPDATE 11.27: Ministerul Sănătății nu poate confirma sau infirma faptul că fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, ar fi primit informări de la Serviciul Roman de Informații (SRI) in care să fi fost menționat in clar numele companiei Hexi Pharma. Intr-un comunicat de presă al MS se precizează că "informările SRI pe care le primește un ministru sunt la cel mai inalt nivel de clasificare din instituția respectivă și numai ministrul are acces la acestea". Documentul care includea numele companiei Hexi Pharma făcea parte din seria de informări trimise de SRI pe tema infecțiilor nosocomiale din spitalele romanești. Nu se știe precis cate dintre aceste informări, care au fost de ordinul zecilor, au fost citite de miniștrii sau de secretarii de stat care s-au succedat la conducerea Ministerului Sănătății.

Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că "in ceea ce privește acțiunile de control efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, a existat una singură in anul 2015 care s-a desfășurat in perioada 09.02.2015 - 13.02.2015".

Această decizie de a trimite o echipă de control a fost corectă, la acel moment, dar afacerile Hexi Pharna au continuat chiar și după ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS.

Din partea Ministerului Sănătății nu există incă o confirmare oficială legată de numele spitalului din Cluj care a fost verificat de Corpul de control, ca urmare a sesizării legate de Hexi Pharma. Acesta a refuzat să răspundă dacă a primit de la Serviciul Roman de Informaţii note legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocand faptul c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro