Fostul consulat austriac de la Falticeni, simbolul dezvoltarii orasului, va fi transformat intr-un Muzeu de Arta Religioasa

Fostul consulat austriac de la Falticeni, simbolul dezvoltarii orasului, va fi transformat intr-un Muzeu de Arta Religioasa

Nevoia de deplasare mai rapida a dus la aparitia unor noi cai de comunicatie, astfel ca la data de 28 septembrie 1887 a fost inaugurata calea ferata ce lega Falticeniul de Dolhasca, o localitate suceveana de la granita cu judetele Neamt si Iasi. Dupa `90, cladirea a fost preluata de asociatia pomicola din Falticeni, iar din acea perioada fostului consulat austriac i-a fost atribuit numele de Crama, deoarece la subsol era amenajat un astfel de local.

acum 39 luni (26 Dec 2017)

Lipsa de interes a autoritatilor locale si judetene a facut ca una dintre cele mai importante cladiri istorice din Falticeni sa devina o ruina, existand riscul sa se darame la orice ora.

Consulatul Austro-Ungar de la Falticeni a fost construit in anul 1860 pe actuala strada a Sucevei si a functionat pana in anul 1918, cand a avut loc Marea Unire a Principatelor Romane.

Dupa ridicare cladirii consulatului, in Falticeni si-au facut aparitia strazile pavate, a fost realizata reteaua de aductiune a apei, s-au construit scoli, inchisori, poduri si a luat fiinta "paza incendiilor", pompierii din ziua de astazi.

Nevoia de deplasare mai rapida a dus la aparitia unor noi cai de comunicatie, astfel ca la data de 28 septembrie 1887 a fost inaugurata calea ferata ce lega Falticeniul de Dolhasca, o localitate suceveana de la granita cu judetele Neamt si Iasi.

Infiintarea Consulatului Austro-Ungar la Falticeni a reprezentat un moment important pentru istoria acestui oras, habsburgii contribuind extrem de mult la progresul comunitatii urbane falticenene.

Dupa anul 1918, imobilul a fost preluat de Academia Romana, iar in anii comunismului a fost atribuit statiunii de cercetari pomicole. Dupa `90, cladirea a fost preluata de asociatia pomicola din Falticeni, iar din acea perioada fostului consulat austriac i-a fost atribuit numele de Crama, deoarece la subsol era amenajat un astfel de local.

Din anul 2004, imobilul de pe strada Sucevei a intrat in proprietatea Consiliului Judetean Suceava, insa nu a mai fost pus in valoare in niciun fel, astfel ca s-a degradat continuu, a intrat in paragina si a devenit adapost de noapte pentru oamenii strazii din Falticeni si cainii comunitari. Fostul consulat austriac aflat pe strada Sucevei arata intr-o stare jalnica, putand fi folosit oricand de regizori pentru filmarea unor scene de groaza.

La data de 12 februarie 2015, primarul municipiului Falticeni, Catalin Coman, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro