Fostul ambasador roman la Vatican nu crede in unirea cu Basarabia: "Nu avem o majoritate exprimata democratic de unionisti nici peste Prut si nici dincoace"

Fostul ambasador roman la Vatican nu crede in unirea cu Basarabia:

Teodor Baconschi a strans in carte 40 de crochiuri, portrete ale unor personalitati din Romania si din restul lumii, cu care a avut privilegiul sa se intalneasca. "Cel mai aproape de suflet mi-a ramas Michel Meslin, directorul meu de teza de la Paris, a fost profesorul, omul care s-a ocupat de mine in santierul tezei doctorale. La evenimentul de la Biblioteca Universitatii de Vest au mai vorbit scriitorul Mircea Mihaies si fostul ambasador roman in Maroc si Portugalia, Vasile Popovici.

acum 63 luni (22 Mar 2018)

Teodor Baconschi a strans in carte 40 de crochiuri, portrete ale unor personalitati din Romania si din restul lumii, cu care a avut privilegiul sa se intalneasca.

"Am lansat aceasta carte in premiera, e calda, vine din tipografie si, aici la Timisoara, e prima aparitie publica impreuna cu autorul ei. Sunt exercitii de admiratie intr-o lume a urii si a relativismului. Are si un rol terapeutic de igiena sufleteasca, pentru ca daca nu mai avem niciun model, nu mai admiram pe nimeni, cat timp se mai afla printre noi, ne dezumanizam galopant. E o carte de amintiri si de marturisiri personale subiective legate de intalnirea directa a celor evocati ", a afirmat Baconschi.

Dintre romanii evocati de Baconschi se numara: Bartolomeu Anania, Patriarhul Teoctist, Emil Constantinescu, Regele Mihai I, Andrei Plesu, Alexandru Paleologu, Traian Basescu, Gabriel Liiceanu, Patriarhul Daniel sau Petre Tutea.

"Dintre romani, mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania ramane un parinte spiritual, omul de care am fost cel mai apropiat", a afirmat Baconschi. "Cel mai aproape de suflet mi-a ramas Michel Meslin, directorul meu de teza de la Paris, a fost profesorul, omul care s-a ocupat de mine in santierul tezei doctorale. Ma bucur ca a fost canonizat, pentru ca am avut sentimentul ca e un om care a marcat pozitiv istoria Occidentului si a Europei eliberate de comunism. Ma bucur ca am contribuit, oricat de modest, la acea venire a papei la noi, intr-o tara majoritar ortodoxa. Cred ca avem obligatia morala de a sublinia acest lucru si de a nu uita. Un diplomat la Vatican face mai multa cultura, dialog ecumenic, educatie, tot ce tine de patrimoniu si traditie, decat tratate militare sau schimburi economice. Si profilul unui ambasador pe langa Sfantul Scaun trebuie sa fie cumva mai iesit din comun", a mai declarat Baconschi. Teodor Baconschi a fost intrebat ce parere are despre actiunile celor care viseaza la unirea Romaniei cu Republica Moldova si daca ele ar putea avea ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro