Fosta femeie pilot si deputata ucraineana Nadia Savcenko, acuzata ca a pregatit un atentat in Parlament

Fosta femeie pilot si deputata ucraineana Nadia Savcenko, acuzata ca a pregatit un atentat in Parlament

Ea a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare in Rusia, din cauza ca a furnizat, potrivit unor acuzatii pe care le respinge, armatei ucrainene pozitia a doi jurnalisti de la televiziunea publica rusa, ucisi intr-un tir de mortier in iunie 2014, in razboiul din estul Ucrainei.

acum 59 luni (15 Mar 2018)

"Ancheta dispune de probe irefutabile potrivit carora Nadia Savcenko, o deputata ucraineana, a planificat personal (...) si a dat instructiuni in vederea organizarii unui atentat terorist aici, in acest hemiciclu", a declarat in fata parlamentarilor procurorul general Iuri Lutenko.

Acest plan prevdea "distrugerea cu ajutorul unor grenade" a lojei Guvernului in Parlament si pe cea a conducatorilor si "doborarea cupolei hemiciclului cu (tiruri) de mortier", a precizat Lutenko, adaugand ca Savcenko prevedea "sa-i termine pe supravietuitori cu mitraliera". Savcenko nu a comentat in mod direct acuzatiile parchetului, dar a acuzat "puterea ucraineana" de comiterea unor "crime impotriva poporului", evocand riscul unei lovituri de stat. "Stiu ca sunt multi militari care ma aud si care sunt de acord cu ideea ca o lovitura de stat militara in Ucraina este foarte asteptata si, poate, foarte dreapta", a lansat ea dupa un interogatoriu la serviciile secrete SBU la Kiev. Anchetatorii ucraineni apreciaza ca Savcenko actiona in complicitate cu Volodimir Ruban, care a negociat numeroase schimburi de prizonieri intre Kiev si separatisti prorusi din estul Ucrainei, inainte sa fie arestat si acuzat ca a vrut sa-l asasineze pe presedintele Petro Porolenko. Ruban a fost arestat pe 9 martie, in apropiere de linia frontului, cu un arsenal care continea, intre altele, obuze si lansatoare de grenade ascunse in masina. Nadia Savcenko, in varsta de 36 de ani, o fosta membra a grupului parlamentar al fostului premier Iulia Timosenko, din care a fost exclusa, se afla printre personalitatile politice ucrainene cele mai controversate. Ea a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare in Rusia, din cauza ca a furnizat, potrivit unor acuzatii pe care le respinge, armatei ucrainene pozitia a doi jurnalisti de la televiziunea publica rusa, ucisi intr-un tir de mortier in iunie 2014, in razboiul din estul Ucrainei. Ea a aparat dupa aceea pozitii controversate, acuzand Kievul de conflictul armat c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro