Fost prim-procuror: "Nu sunt de acord cu telejustitia, dar isi are rolul ei"

Fost prim-procuror:

Daca la nivelul parchetului de pe langa curtile de apel, schemele s-au mai completat si la noi, la parchetele tribunalelor s-au mai facut angajari. La noi sunt 14 procurori dintr-o schema de 15, 12 suntem pe lista la momentul de fata, doi sunt delegati la alte unitati de parchet si o alta colega este in concediu de crestere a copilului. Se vorbeste deseori de erori judiciare, de dosare facute cu probe insuficiente, de cazuri in care oameni nevinovati ajung un timp dupa gratii. Tine foarte mult de modul in care s-a instrumentat dosarul si daca la nivel de feeling si de convingere a noastra ei sunt autorii, lucrurile privite cel putin din perspectiva acelor inculpati stau altfel. Au existat interventii in dosare, in sensul de a fi influentat mersul urmaririi penale, despre care sa aflati de cand sunteti procuror, in ultimii 20 de ani? E vorba de dosarul de omor din noaptea de 10 spre 11 august 2011, instrumentat de mine si alti colegi timp de mai bine de un an. Am lucrat impreuna cu trei-patru anchetatori, cu un ofiter de la Investigatii Criminale de la Bacau si inca doi de la Bucuresti, de la IGPR. Dupa 20 de ani de practicare a meseriei de procuror aveti regrete in vreun fel si credeti ca puteati face mai mult? A participat la zeci de programe de formare profesionala in domeniul criminalisticii,a falsificarii de moneda si carduri, a fraudelor din fonduri UE, dar si a faptelor de coruptie.

acum 72 luni (26 Jan 2017)

Felix Oliver Banila: Principala problema este situatia de personal. Daca la nivelul parchetului de pe langa curtile de apel, schemele s-au mai completat si la noi, la parchetele tribunalelor s-au mai facut angajari. La noi sunt 14 procurori dintr-o schema de 15, 12 suntem pe lista la momentul de fata, doi sunt delegati la alte unitati de parchet si o alta colega este in concediu de crestere a copilului. La parchetele de pe langa judecatorii sunt adevaratele probleme si acolo este si cel mai mare volum de activitate. Problemele cele mai mari sunt la parchetele locale din resedintele de judet. Am in vedere Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, care nu mai este o unitate atractiva.

Totodata, o alta problema este fluctuatia de personal. Anual aici se inregistreaza peste 10 mii de dosare. E destul de greu, sunt si la inceput, mai oscilanti, mai nesiguri pe ei si pana capeti experienta, sa dobandesti anumite automatisme, esti mai lent. De fiecare data cand avem nevoie de diferite suporturi, pentru interceptari, nu am avut probleme deosebite. Noi, cei de la locul faptei, resimtim nevoia de a lucra impreuna cu politistii. Cand suntem angrenati cu toti in activitatea de politie judiciara se lucreaza mai usor. Cred ca nici lor nu le convine sa aiba doi sefi, unul la politie si unul la parchet. La noi, desi se desfasoara activitate de urmarire penala proprie, stau in incapere cate doi procurori. Fie tragi cu urechea, chiar fara sa vrei, fie esti distras de la activitatea ta. Noi am demarat o procedura de extindere a sediului, care ne-a fost aprobata de Parchetul Inaltei Curti, si credem ca vom avea spatii suficiente.

Se vorbeste deseori de erori judiciare, de dosare facute cu probe insuficiente, de cazuri in care oameni nevinovati ajung un timp dupa gratii. Au existat astfel de cazuri la unitatea la care lucrati dumneavoastra? Aveti cunostinta de astfel de cazuri?

Sunt foarte multe chestiuni de discutat pe aceasta tema. Acest raspuns ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro