Fost presedinte CCR: In politica externa, presedintele are suprematie. Exista un conflict juridic de natura constitutionala presedinte-Guvern

Fost presedinte CCR: In politica externa, presedintele are suprematie. Exista un conflict juridic de natura constitutionala presedinte-Guvern

Pentru ca organizarea noastra administrativa este bicefala - prim-ministru si presedinte - dar fiecare are atributiile lui, iar in politica externa, fie ca este vorba de infiintarea unor misiuni diplomatice, de stabilirea rangurilor misiunilor diplomatice, de semnarea tratatelor, presedintele este cel care face asta", a explicat Augustin Zegrean la Digi24.

acum 55 luni (27 Apr 2018)

"Presedintele este cel care are prioritate sau are suprematie in politica externa, pentru ca asa spune Constitutia. Chiar si tratatele negociate de Guvern sunt ratificate si semnate de presedinte, el semneaza tratatele in numele Romaniei. Curtea Constitutionala a spus ca este un conflict si ca cel care trebuie sa reprezinte Romania in relatiile acestea, cel putin la Consiliul European, este seful statului, adica presedintele. Pentru ca organizarea noastra administrativa este bicefala - prim-ministru si presedinte - dar fiecare are atributiile lui, iar in politica externa, fie ca este vorba de infiintarea unor misiuni diplomatice, de stabilirea rangurilor misiunilor diplomatice, de semnarea tratatelor, presedintele este cel care face asta", a explicat Augustin Zegrean la Digi24.

Fostul presedinte al CCR a declarat ca era normal ca premierul sa discute cu presedintele inaintea vizitei in Israel: "Normal era sa discute lucrul asta si sa primeasca un mandat, daca reprezinta Romania acolo. Dar cand e vorba de mutat ambasade sau de relatii din acestea care sunt periculoase, trebuie discutat si trebuie avuta in vedere opinia presedintelui, pentru ca pana la urma el deconteaza toate astea".

Intrebat ce s-ar intampla daca CCR ar spune ca este un conflict, Augustin Zegrean a explicat: "Ar insemna ca exista un conflict intre Guvern si presedinte si partea care a produs conflictul trebuie sa se retraga din conflict".

Intrebat daca el considera ca in acest moment este un astfel de conflict, fostul presedinte al CCR a raspuns afirmativ: "Eu cred ca da".

Zegrean a precizat ca CCR poate fi sesizati in acest caz de presedinte, Guvern, presedintii Camerelor Parlamentului sau de CSM.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca Viorica Dancila nu face fata pozitiei de prim-ministru al Romaniei si i-a cerut public demisia, spunand ca ii retrage increderea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro