Fosilele unui organism marin considerat "cel mai vechi stramos al omului", descoperite in China

Fosilele unui organism marin considerat

Autorii descoperirii facute in provincia Shaanxi din centrul Chinei au anuntat ca fosilele acelei vietuitoare marine, care a trait in urma cu 540 de milioane de ani, sunt "deosebit de bine conservate". Ele incepusera deja sa se diversifice in vertebrate - grupul din care fac parte oamenii si stramosii lor - dar si in alte specii, precum stele de mare si arici de mare.

acum 56 luni (30 Jan 2017)

Autorii descoperirii facute in provincia Shaanxi din centrul Chinei au anuntat ca fosilele acelei vietuitoare marine, care a trait in urma cu 540 de milioane de ani, sunt "deosebit de bine conservate". Potrivit cercetatorilor, Saccorhytus reprezinta cel mai primitiv exemplu pentru o categorie de vietuitoare, denumita "Deuterostomia", care sunt stramosii comuni ai unui numar mare de specii, inclusiv ai vertebratelor (animale cu coloana vertebrala). Saccorhytus erau acoperite si cu o piele subtire, relativ flexibila, si cu muschi, fapt care i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca aceste vietuitoare se deplasau prin contractarea muschilor si reuseau sa inainteze pe fundul marii prin rasuciri succesive ale corpului. Vietuitoarele din specia Saccorhytus aveau dimensiuni de aproximativ un milimetru si se crede ca traiau in nisipul de pe fundul marilor. Studiul a fost realizat de o echipa internationala, alcatuita din cercetatori din Marea Britanie, China si Germania.

Pana la acest studiu, savantii considerau ca fosilele din categoria Deuterostomia au reprezentat organisme care au trait in urma cu 510 sau 520 de milioane de ani. Ele incepusera deja sa se diversifice in vertebrate - grupul din care fac parte oamenii si stramosii lor - dar si in alte specii, precum stele de mare si arici de mare. Deoarece speciile arata atat de diferit intre ele, a fost dificil pentru savanti sa determine felul in care arata stramosul lor comun. Noul studiu sugereaza ca exemplarele ale caror fosile au fost gasite in China aveau corpuri simetrice, o caracteristica mostenita de multi dintre urmasii lor, inclusiv de oameni. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro