Formatiunea eurosceptica UKIP este acuzata ca a folosit ilegal aproximativ 500.000 de euro pentru Brexit

Formatiunea eurosceptica UKIP este acuzata ca a folosit ilegal aproximativ 500.000 de euro pentru Brexit

Formatiunea ar fi cheltuit banii pe sondaje de opinie in circumscriptiile-cheie, inainte de alegerile generale si inainte de referendumul privind apartenenta la UE, ceea ce incalca normele europene. Banii fusesera alocati partidului Alianta pentru Democratie Directa in Europa (ADDE), reprezentat in Parlamentul European de grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe (EFDD), dominat de formatiunea lui Nigel Farage. In plus, nu va mai putea primi fonduri in valoare de alte sute de mii de euro.

acum 67 luni (18 Nov 2016)

Formatiunea ar fi cheltuit banii pe sondaje de opinie in circumscriptiile-cheie, inainte de alegerile generale si inainte de referendumul privind apartenenta la UE, ceea ce incalca normele europene.

Banii fusesera alocati partidului Alianta pentru Democratie Directa in Europa (ADDE), reprezentat in Parlamentul European de grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe (EFDD), dominat de formatiunea lui Nigel Farage.

ADDE a fost creata de Farage in urma cu doi ani si include formatiuni populiste de extrema-dreapta.

Potrivit raportului de audit, ADDE a finantat sondaje de opinie facute in Marea Britanie in perioada februarie-decembrie 2015.

"Majoritatea circumscriptiilor pot fi identificate drept esentiale pentru a obtine o reprezentare semnificativa in Camera Comunelor in urma alegerilor generale din 2015 sau pentru un rezultat pozitiv al campaniei pentru iesirea din UE", se adauga in raport.

In ceea ce priveste referendumul pentru Brexit, autorii auditului afirma: "Mai multe sondaje pot fi considerate ca finantare a unei campanii pentru referendum, ceea ce incalca Articolul 8(4) (...), care interzice finantarea campaniilor pentru referendumuri".

Auditul, realizat pentru Parlamentul European, estimeaza totalul fondurilor folosite de ADDE in scopuri care contravin normelor la 500.615, 55 de euro. ADDE include mai multe formatiuni europene, dar un purtator de cuvant al UE a spus ca "partea leului", adica peste 450.000 de euro, au revenit UKIP.

O decizie finala privind raportul urmeaza sa fie luata luni de PE. Daca documentul va fi aprobat, UKIP ar putea fi nevoit sa returneze peste 170.000 de euro. In plus, nu va mai putea primi fonduri in valoare de alte sute de mii de euro.

Un purtator de cuvant al ADDE a declarat ca avocatii partidului vor contesta raportul in instanta, daca va fi caz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro