Foreign Policy: Ungaria il ajuta pe Putin sa isi pastreze influenta energetica in Europa

Foreign Policy: Ungaria il ajuta pe Putin sa isi pastreze influenta energetica in Europa

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, inclina tot mai mult balanta catre Moscova, autorizand de curand construirea gazoductului South Stream pe teritoriul sau. "Premierul ungar nu gandeste in termeni de piete sau de consumatori, ci mai degraba are o viziune etatista, in termeni de proprietate si control de stat", a declarat Andreas Goldthau, expert in geopolitica la Universitatea Harvard.

acum 101 luni (8 Nov 2014)

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, inclina tot mai mult balanta catre Moscova, autorizand de curand construirea gazoductului South Stream pe teritoriul sau.

Autorizarea proiectului South Stream, in urma caruia Rusia ar putea livra gaze naturale Europei de Vest fara a mai folosi tranzitarea prin Ucraina, ridica tot mai multe temeri in randul oficialilor de la Bruxelles.

Desi noua conducta de tranzitare este aspru criticata de Bruxelles, parlamentul Ungariei a adoptat in aceasta saptamana un act normativ care nu tine cont de obiectiile Uniunii Europene si deschide practic calea pentru proiectul South Stream.

Constructia aceste noi conducte ar urma sa implice mai multe companii energetice din intreaga Uniune Europeana precum Eni, din Italia, EDF din Franta si Wintershall, din Germania.

Sprijinul lui Viktor Orban pentru South Stream merita sa fie remarcat, deoarece premierul ungar a fost un critic puternic al proiectului pe cand se afla in opozitie (2008). De atunci insa, Ungaria nu s-a sfiit sa se arate in favoarea constructiei acestei conducte, sprijinind tot mai mult Federatia Rusa in demersul ei.

Singurele reactii venite din partea Uniunii Europene si din partea Statelor Unite au fost cateva amenintari, mai mult sau mai putin dure, la adresa Budapestei.

"Viktor Orban considera ca este mult mai importanta o relatie stransa cu Rusia in privinta securitatii energetice, decat cea cu Uniunea Europeana. Nu dorim sa depindem de ce se intampla in Ucraina", a declarat luna trecuta, Viktor Orban.

Pe de alta parte, mai multi experti in securitate considera ca abordarea premierului ungar nu este neaparat o lovitura data Uniunii Europene, ci demonstreaza modul de gandire economic al lui Viktor Orban.

"Premierul ungar nu gandeste in termeni de piete sau de consumatori, ci mai degraba ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro