Foc de tabara cat casa in mijlocul cetatii dacice Piatra Rosie: situl UNESCO a fost din nou vandalizat

Foc de tabara cat casa in mijlocul cetatii dacice Piatra Rosie: situl UNESCO a fost din nou vandalizat

Patru cehi sunt anchetati de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in acest caz pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizatie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica, iar autoritatile au recuperat de la acestia zeci de artefacte antice, sustrase din Muntii Orastiei.

acum 35 luni (7 Nov 2016)

Cinci turisti sunt suspectati de distrugeri provocate in asezarea dacica Piatra Rosie, aflata pe lista monumentelor istorice incluse in patrimoniul UNESCO. Potrivit subcomisarului Bogdan Nitu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, duminica, grupul de turisti a fost identificat pe drumul de intoarcere din cetatea dacica, in timp ce cobora cu masinile de teren si urmeaza sa fie luate masuri in cauza, daca angajatii Directiei de Cultura a Judetului Hunedoara vor reclama distrugeri. Un turist ceh care a vizitat monumentul UNESCO a starnit revolta localnicilor si a celor interesati de soarta asezarii antice, dupa ce si-a scrijelit numele pe un bloc de calcar vechi de doua milenii din asezare. Patru cehi sunt anchetati de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in acest caz pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizatie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica, iar autoritatile au recuperat de la acestia zeci de artefacte antice, sustrase din Muntii Orastiei.

Veche de peste dou mii de ani

Piatra Rosie, sustin istoricii, a fost construita in vremea regelui Burebista, in urma cu peste doua milenii. Fortareata a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol si jumatate, fiind distrusa apoi de legiunile romane, in drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. In Piatra Rosie au fost descoperite mai multe discuri din tabla de fier, impodobite cu reprezentari ale unor animale, despre care arheologii sustineau ca erau scuturi de parade. La inceputul anilor 2000, braconierii au sapat nestingheriti pe teritoriul vechii cetati, iar descoperirile lor, printre care se numara alte astfel de "scuturi de parada" au ajuns pe piata neagra a antichitatilor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro