Flirtul premierului Tsipras cu Moscova

Eforturile Atenei pentru a obtine ajutorul Rusiei in criza datoriei creeaza resentimente la Bruxelles si Berlin, UE estimand ca, in loc sa piarda timp si incredere, premierul Tsipras ar trebui sa finalizeze lista de reforme. Duminica, expertii eleni, ai UE, BCE si FMI si ai Mecanismului European de Stabilitate (MES) au continuat pentru a doua zi consecutiv, la Bruxelles, examinarea listei reformelor care, potrivit Atenei, ar trebui sa ii aduca statului grec trei miliarde euro, o majorare a ratei de crestere de 1,4% si un excedent primar de 1,5% in 2015.

acum 102 luni (30 Mar 2015)

Eforturile Atenei pentru a obtine ajutorul Rusiei in criza datoriei creeaza resentimente la Bruxelles si Berlin, UE estimand ca, in loc sa piarda timp si incredere, premierul Tsipras ar trebui sa finalizeze lista de reforme.

Duminica, el s-a declarat increzator intr-un "final fericit" al negocierilor cruciale aflate in curs cu creditorii - UE si FMI - privind reformele pe care guvernul sau trebuie sa le puna in practica pentru a beneficia de credite internationale.

Duminica, expertii eleni, ai UE, BCE si FMI si ai Mecanismului European de Stabilitate (MES) au continuat pentru a doua zi consecutiv, la Bruxelles, examinarea listei reformelor care, potrivit Atenei, ar trebui sa ii aduca statului grec trei miliarde euro, o majorare a ratei de crestere de 1,4% si un excedent primar de 1,5% in 2015.

Atena trebuie neaparat sa incheie un acord cu creditorii pana saptamana viitoare pentru a obtine o parte a ultimei transe de imprumut care se ridica la 7,2 miliarde euro, fara care risca sa nu isi poata rambursa datoriile. Pana acum, Atena a beneficiat de doua imprumuturi succesive de la UE si FMI dupa debutul crizei in 2010, in suma de 240 miliarde euro, in schimbul unui plan de austeritate si reforme. Decizia este un pas inapoi al Executivului premierului stangii radicale Syriza, care dupa alegerea sa promisese anularea unei serii de privatizari lansate de guvernul precedent, printre care cele doua mari porturi ale Greciei, Pireu si Thesalonic.

Intalnire cu Putin

Pentru ca negocierile cu donatorii decurg cu dificultate si Grecia are nevoie disperata de bani, Atena cauta o sustinere in Rusia, premierul Alexis Tsipras urmand sa faca o vizita la Moscova pe 8 aprilie.

Eforturile grecilor pentru obtinerea ajutorului Rusiei in criza datoriei sunt privite la Bruxelles si la Berlin ca o pierdere de vreme, in timp ce se tergiverseaza finalizarea listei reformelor cerute de creditori pentru a fi eliberata transa de bani din imprum... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro