Fizicianul roman care a revolutionat lumea stiintei cerceteaza tehnologii de "Star Trek": "In cel mult zece ani vom putea deveni invizibili"

"Soldatii de germaniu", asa se numeste descoperirea revolutionara pe care a facut-o fizicianul roman, originar din orasul bistritean Beclean, Claudiu Falub (44 de ani), alaturi de mai multi cercetatori elvetieni, la inceputul anului 2012. O DESCOPERIRE ASTEPTATA DE 50 DE ANI In ultimii ani, Falub s-a concentrat asupra studiului siliciului, materia de baza in electronica, incercand sa descopere o metoda de a pune un material pe siliciu, astfel incat acesta sa faca fata noilor cerinte din industrii. Claudiu Falub nu a facut descoperirea singur, la acest proiect muncind mai multe echipe multidisciplinare de la doua institute din Elvetia, de la o firma elvetiana, de la Centrul Elvetian de Electronica si Microtehnica si de la Universitatea Politehnica din Milano (Italia). Claudiu Falub le-a vorbit elevilor de liceu despre descoperirile sale (Foto: Biana Sara) In Elvetia s-a indragostit cu adevarat de fizica Modest, de o sensibilitate aparte si debordand de cunostinte din varii domenii, asa ar suna o caracterizare sumara a lui Claudiu Falub.

acum 68 luni (9 May 2015)

"Soldatii de germaniu", asa se numeste descoperirea revolutionara pe care a facut-o fizicianul roman, originar din orasul bistritean Beclean, Claudiu Falub (44 de ani), alaturi de mai multi cercetatori elvetieni, la inceputul anului 2012. "Soldatii" sunt, de fapt, atomii de germaniu aliniati perfect pe o suprafata de siliciu modificata, creand astfel noi perspective in domeniul tehnologiei viitorului. Claudiu Falub a reusit in 2012 sa obtina calitatea perfecta, comparativa cu cea a cristalelor de mina, pe care s-au aliniat atomii de germaniu, dupa o munca ce s-a intins pe doi ani.

"Cand am vazut asta, mi-am adus aminte ca am mai vazut imaginea undeva: armata de teracota a primului imparat al Chinei, Qin Shi Huang.

O DESCOPERIRE ASTEPTATA DE 50 DE ANI

In ultimii ani, Falub s-a concentrat asupra studiului siliciului, materia de baza in electronica, incercand sa descopere o metoda de a pune un material pe siliciu, astfel incat acesta sa faca fata noilor cerinte din industrii.

"Tot ce e in calculatoare e pe baza de siliciu. E un material foarte ieftin, se poate obtine cu puritate foarte mare si foarte simplu din nisipul de plaja.

"Descoperirea pe care am facut-o are efecte foarte importante pentru umanitate, pentru medicina, pentru informatica, electrotehnica, pentru ecranele tactile care se folosesc la telefoanele mobile si la tablete, pentru detectoare de radiatie X sau de particule elementare", adauga cercetatorul roman.

Claudiu Falub nu a facut descoperirea singur, la acest proiect muncind mai multe echipe multidisciplinare de la doua institute din Elvetia, de la o firma elvetiana, de la Centrul Elvetian de Electronica si Microtehnica si de la Universitatea Politehnica din Milano (Italia).

NASTEREA "SOLDATILOR DE GERMANIU", IN "SCIENCE"

Studiul despre "soldatii de germaniu" a fost publicat in luna martie 2012 in prestigioasa revista america... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro