Fizicianul care a construit primul reactor nuclear din lume. Realizarea sa a contribuit la producerea bombei atomice

Fizicianul care a construit primul reactor nuclear din lume. Realizarea sa a contribuit la producerea bombei atomice

Neacomodandu-se cu atmosfera de acolo, dupa 7 luni s-a inapoiat la Roma, unde o scurta perioada (1923-1924) a tinut cursuri de matematici elementare la universitate pentru studentii de la chimie si Stiinte generale", arata Nicolae Chiorcea, in lucrare "Titani ai stiintei". Fermi, care era atunci incontestabil cel mai mare experta in fizica a neutronilor, si-a dat seama imediat de consecintele fisiunii nucleare: posibilitatea folosirii uraniului ca exploziv in nuclear de un milion de ori mai puternic decat orice alt exploziv chimic cunoscut, pentru construirea unor bombe de un tip nou (atomice) de o putere extraordinara", mai mentioneaza Nicolae Chiorcea.

acum 58 luni (16 Jan 2018)

Enrico Fermi s-a nascut in ziua de 29 septembrie 1901 la Roma. Tatal sau a lucrat ca functionar la caile ferate, Iar la finalul carierei a fost numit sef de serviciu in Directia generala a cailor ferate, la Roma. Amidei, inspector principal la Ministerul Cailor Ferate si bun prieten cu tatal sau, in toamna anului 1918 a plecat la Pisa pentru a continua studiile la Scoala Normala Reala Superioara. Reusind primul la concursul de admitere, a primit o bursa si, dupa 4 ani de studii universitare, a obtinut, in 1922, titlul de doctor in stiinte fizice cu o teza despre refractia radiatiilor X.

In continuare, cu o bursa de studii postuniversitare primita din partea Ministerului Instructiunii Publice, a plecat in 1923, la Gottingen, in Germania, pentru a lucra cu Max Born, unul dintre creatorii mecanicii cuantice. Neacomodandu-se cu atmosfera de acolo, dupa 7 luni s-a inapoiat la Roma, unde o scurta perioada (1923-1924) a tinut cursuri de matematici elementare la universitate pentru studentii de la chimie si Stiinte generale", arata Nicolae Chiorcea, in lucrare "Titani ai stiintei". A revenit in Italia, iar in anul 1926 a obtinut catedra de fizica teoretica de la Universitatea din Roma. Fizicianul era pasionat de plimbarile cu autoturismul si de sporturile de iarna. A avut primul ideea de a folosi fasciculele de neutron

"Una din cele mai importante realizari ale sale ca fizician teoretician este considerata realizarea - in paralel cu Dirac - a statisticii cuantice, numita acum statistica Fermi-Dirac, aplicabila particulelor care respecta principiul excluziunii al lui Pauli, particule ce au spinul semiintreg: electroni, protoni, neutroni, particule numite din acest motiv fermioni.

Dupa descoperirea din 1934 de catre sotii Irene Joliot-Curie si Frederic Joliot-Curie a radioactivitatii provocate de radiatiile Alfa, Enrico Fermi avut primul ideea de a folosi in acelasi scop fasciculele de neutroni. El a organizat la Univers... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro