Fixarea preturilor, sanctionata cu cea mai mare amenda de pana acum

Retailerii Metro, Real, Selgros si Mega Image, impreuna cu 21 dintre furnizorii lor au fost sanctionati de Consiliul Concurentei (CC) cu amenzi in valoare totala de circa 35 de milioane de euro (154 milioane de lei). "Mega Image a luat la cunostinta decizia anuntata de CC privind sanctionarea companiei cu suma de 24.569.530 lei, alaturi de sanctionarea altor lanturi de magazine si furnizori din piata de retail.

acum 84 luni (13 Jan 2015)

Romanii au platit mai mult pentru produsele alimentare in anii 2005-2009 fiindca intre o parte din marile lanturi de magazine si principalii furnizori au existat intelegeri pentru fixarea preturilor.

Retailerii Metro, Real, Selgros si Mega Image, impreuna cu 21 dintre furnizorii lor au fost sanctionati de Consiliul Concurentei (CC) cu amenzi in valoare totala de circa 35 de milioane de euro (154 milioane de lei). Autoritatea de Concurenta a constatat ca, intre acestia au existat intelegeri pentru fixarea preturilor in perioada 2005-2009, fiind incalcata Legea Concurentei atat pentru stabilirea preturilor de revanzare (de raft), cat si pentru comportamentul companiilor in cadrul promotiilor. Astfel, CC a constatat ca preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. In ceea ce priveste comportamentul companiilor in cadrul promotiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri si furnizori contineau o clauza care prevedea ca, in aceeasi perioada, furnizorii nu puteau realiza promotii simultane in diferite lanturi de retail, acestea putand doar sa alterneze. Decizia de a realiza sau nu promotii in lanturi de magazine concurente trebuie sa apartina furnizorului.

Bogdan Chiritoiu, presedintele CC a precizat, pentru "Romania libera", ca cei vizati de aceasta decizie au fost instiintati si urmeaza sa primeaca decizia, dupa care au la dispozitie 30 de zile pentru a o ataca la Curtea de Apel Bucuresti. In cazul de fata, anul de referinta este 2013", a precizat Chiritoiu. "Am luat cunostinta despre informatiile din comunicatul de presa de pe site-ul CC. O reactie similara vine si din partea unui furnizor: "Albalact nu comenteaza deocamdata decizia CC", spune managerul de comunicare al companiei, Raluca Balota. "Mega Image a luat la cunostinta decizia anuntata de CC privind sanctionarea companiei cu suma de 24.569.53... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro