Fitch retrogradeaza ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala, de la "BBB" la "BBB minus", si confirma plafonul de tara

Fitch retrogradeaza ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in moneda locala, de la

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", calificativul pe termen scurt in valuta a fost confirmat la "F3" si a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt in moneda locala la "F3". Moneda locala nu mai e peste valuta Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung in moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", de la "BBB", este in linie cu ghidul actualizat inclus in Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, si face parte dintr-o revizuire mai ampla a portofoliului de analiza.

acum 78 luni (23 Jul 2016)

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", calificativul pe termen scurt in valuta a fost confirmat la "F3" si a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt in moneda locala la "F3".

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligatiunilor guvernamentale romanesti pe termen lung in valuta la "BBB minus" si a retrogradat ratingul obligatiunilor guvernamentale romanesti pe termen lung in moneda locala la "BBB minus", de la "BBB". Moneda locala nu mai e peste valuta

Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung in moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", de la "BBB", este in linie cu ghidul actualizat inclus in Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, si face parte dintr-o revizuire mai ampla a portofoliului de analiza.

In urma acestei revizuiri, agentia a concluzionat ca profilul de creditare al Romaniei nu mai sustine un nivel al ratingului pentru datoriile pe termen lung in moneda locala peste ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta.

Aceasta reflecta opinia Fitch ca niciunul dintre cei doi factori citati in criteriile de rating care sprijina nivelul ridicat al ratingului pentru datoriile pe termen lung in moneda locala nu sunt prezenti pentru Romania.

Cei doi factori cheie sunt: fundamente solide ale finantelor publice fata de fundamentele financiare externe si tratamentul anterior preferential al creditorilor in moneda locala fata de creditorii in valuta. In contrast cu optimismul Guvernului

Ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala ale Romaniei la "BBB minus" echilibreaza perspectiva favorabila de crestere economica in contrast cu politica fiscala sporita pro-ciclica si alegerile din noiembrie.

Fitch estimeaza ca in 2016 si 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB si, respectiv, 2,9% din PIB, ramanand nesch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro