Fisurile planului de acoperire a fostilor ofiteri SIE
"Listele nu sunt legate doar de categoriile de informatii secrete ale serviciilor, ele contin liste ale tuturor ministerelor si institutiilor din Romania care isi clasifica in mod legal categoriile de informatii ce constituie obiect de regim secret sau strict secret si, in consecinta, de la serviciile de informatii, MAE pana la ANSVSA sunt trecute si aduse la zi ca urmare a faptului ca sunt, de fapt, anexe la o HG si nu au trecut niciodata prin CSAT", a explicat Melescanu. Pe lista se mai afla "structura organizatorica si efectivele Serviciului de Informatii Externe pe timp de pace si la razboi" sau trimiteri la "directiile de actiune ale Serviciului de Informatii Externe si planurile de actiune ale structurilor, rezultate din Strategia de Securitate Nationala a Romaniei, Strategia Nationala de Aparare, precum si din Planul National de Prioritati Informative aprobat de CSAT".
Hotararea de guvern care face posibila secretizarea fostilor ofiteri acoperiti poate vulnerabiliza activitatea SIE si exista o serie de controverse legate de aprobarea actului normativ.
Hotararea de Guvern 223/2013 privind lista informatiilor secrete de stat a fost aprobata de Executiv pe 30 aprilie 2013.
Un prim semn de intrebare este legat de nota de fundamentare a hotararii care este semnata doar de directorul SIE, Teodor Melescanu. Explicatiile se bat insa cap in cap cu precizarile facute de SIE, potrivit carora actualizarea listei cu categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre serviciu: "Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare". "Listele nu sunt legate doar de categoriile de informatii secrete ale serviciilor, ele contin liste ale tuturor ministerelor si institutiilor din Romania care isi clasifica in mod legal categoriile de informatii ce constituie obiect de regim secret sau strict secret si, in consecinta, de la serviciile de informatii, MAE pana la ANSVSA sunt trecute si aduse la zi ca urmare a faptului ca sunt, de fapt, anexe la o HG si nu au trecut niciodata prin CSAT", a explicat Melescanu. Daca listele se refera si la alte institutii, asa cum sustine Melescanu, de ce a semnat doar directorul SIE nota de fundamentare? asa cum reiese din titlul hotararii de guvern, ramane in picioare intrebarea de ce nu a trecut documentul prin CSAT, fiind vorba de activitatea unui serviciu secret.
O alta controversa este legata de modificarile aduse de hotararea de guvern. 585/2002, care dispun ca pentru informatiile clasificate SECRET termenul de clasificare este de «30 ani»", se afirma intr-un comunicat al serviciului. Controversa nu poate avea un raspuns simplu de dovedit intrucat actul normativ din 2002, la care fac... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro