Fisuri in tandemul Erdogan-Davutoglu. Sultanul vrea sa scape de profesor

Fisuri in tandemul Erdogan-Davutoglu. Sultanul vrea sa scape de profesor

Odata ales presedinte al Turciei, in august 2014, dupa trei mandate de prim-ministru, Recep Tayyip Erdogan l-a desemnat ca succesor pe fostul ministru de Externe Ahmet Davutoglu. Sedinta Consiliului Executiv al AKP din 29 aprilie FOTO Zaman Aceasta decizie marcheaza, in opinia a numerosi observatori, un moment de cotitura in istoria acestui partid, care se mandreste cu unitatea sa inca de la sosirea la putere, in 2002. "Dosarul Pelican", lovitura de gratie data lui Davutoglu Totusi, "Zaman" pluseaza, scriind despre un razboi deschis intre Erdogan si Davutoglu, un razboi alimentat mai ales de misteriosul "dosar Pelican", foarte critic la adresa sefului Guvernului turc.

acum 49 luni (4 May 2016)

Odata ales presedinte al Turciei, in august 2014, dupa trei mandate de prim-ministru, Recep Tayyip Erdogan l-a desemnat ca succesor pe fostul ministru de Externe Ahmet Davutoglu.

Insa profesorul universitar si-a croit putin cate putin un loc important pe scena politica din tara sa, fiind cand orator pasionat, cand negociator al acordului cu Bruxellesul privind stoparea migratiei, care ar putea aduce Turciei o scutire de vize istorica pentru cetatenii sai, comenteaza agentia France-Presse, potrivit Agerpres. Davutoglu pierde controlul asupra AKP

La 29 aprilie, in timp ce Davutoglu se afla in Qatar, Consiliul Executiv (MKYK) al AKP i-a retras acestuia puterea de a numi presedintii din provincii si districte. O decizie in acest sens a fost aprobata de 47 dintre cei 50 de membri ai Consiliului, majoritatea dintre ei fideli lui Erdogan.

Sedinta Consiliului Executiv al AKP din 29 aprilie FOTO Zaman

Aceasta decizie marcheaza, in opinia a numerosi observatori, un moment de cotitura in istoria acestui partid, care se mandreste cu unitatea sa inca de la sosirea la putere, in 2002.

"AKP mai degraba a reusit sa nu lase dezacordurile interne sa degenereze in lupte pentru putere", a subliniat pentru AFP profesorul Ilter Turan, care a reamintit ca Turcia are o lunga istorie de conflicte intre seful statului si prim-ministru de la presedintia lui Turgut Ozal in 1989.

Oficiali din cadrul PKK au dezmintit pana acum ca ar exista vreo tensiune intre Erdogan si Davutoglu. Purtatorul de cuvant al acestui partid Omer Celik a negat orice "criza", afirmand ca decizia MKYK nu este decat o masura "tehnica" pentru care premierul si-a dat acordul.

Intrebat in legatura cu acest subiect in cursul unei eveniment cu ocazia Zilei Muncii, seful Guvernului turc a evitat sa raspunda, spunand ca "nu tine o conferinta de presa". "Dosarul Pelica... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro