Fiscul sterge penalitatile pentru ca are nevoie de bani

Aceasta se solutioneaza in cel mult cinci zile lucratoare de la data inregistrarii, prin emiterea unei decizii de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii.In notificare, contribuabilul trebuie sa specifice denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, obiectul notificarii, respectiv intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii, data si semnatura.

acum 99 luni (12 Jan 2016)

Persoanele fizice, dar si companiile care au datorii vechi de pana la 5 ani catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pot beneficia de anumite facilitati daca isi achita sumele restante, plus o parte din dobanzile penalizatoare, dupa ce presedintele Iohannis a promulgat legea.

Guvernul a aprobat, in luna octombrie, o ordonanta care stabileste posibilitatea de anulare a penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi pentru toti contribuabilii persoane fizice si juridice care au datorii la bugetul general consolidat, daca indeplinesc conditiile impuse de lege.

Astfel, persoanele fizice si firmele care aveau la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere daca achita obligatiile principale de plata pana la 31 martie 2016. Totodata, acestea vor beneficia de amanarea la plata a obligatiilor de plata accesorii, pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau, in cazul in care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, pana la 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifica Fiscul.

In categoria obligatiilor de plata accesorii vizate intra penalitatile de intarziere, o cota de 54,2% din dobanzi si o cota de 77,1% din majorarile de intarziere datorate de contribuabili pana la data intrarii in vigoare a unei legi din 2011 care modifica si completa o ordonanta privind Codul de Procedura Fiscala. Facilitatile se aplica obligatiilor de plata principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, celor principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile fiscale principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv. Totodata, sunt valabile pentru obligatiile de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si stinse pana la aceasta data si celor principale cuprinse in decizii de impunere emise urmare unei inspectii fiscale in derulare la ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro