Fiscul nu e capabil sa verifice "Panama Papers"

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu ar putea sa obtina date complete in dosarul privind firmele si oamenii de afaceri romani implicati in scandalul "Panama Paper", deoarece, potrivit portalului profit.ro, nu dispune de instrumente juridice de drept international care sa-i permita obtinerea de informatii complete. Documentul in chestiune mai arata ca "Agentia Nationala de Administrare Fiscala a solicitat si sprijinul altor institutii din Romania, pentru valorificarea informatiilor referitoare la acest dosar, sub aspect fiscal (exemplu: Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor - ONPCSB, pentru care ANAF nu este beneficiar al informatiilor si pentru care este nevoie de sprijinul Parlamentului pentru largirea cadrului juridic, in sensul mentionarii Agentiei printre institutiile beneficiare ale acestor analize sau alte variante - s.n.)".

acum 96 luni (5 Jul 2016)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu ar putea sa obtina date complete in dosarul privind firmele si oamenii de afaceri romani implicati in scandalul "Panama Paper", deoarece, potrivit portalului profit.ro, nu dispune de instrumente juridice de drept international care sa-i permita obtinerea de informatii complete. Intr-adevar, nu exista un acord de schimb de informatii intre Romania si Panama, cum tara noastra nu are cu majoritatea paradisurilor fiscale.

Ce reprezinta acest acord de schimb de date? In momentul in care autoritatile romane identifica un contribuabil care face o tranzactie cu o entitate dintr-un alt stat, in cazul unei intelegeri existente, ANAF contacteaza autoritatea fiscala omoloaga si se intereseaza daca in tranzactia vizata s-au platit taxe. Daca nu, Fiscul se duce la contribuabil, il intreaba de evaziune si cauta o solutie de rezolvare a problemei.

Dar ANAF explica, in documentul citat de Profit.ro, ca legislatia interna ii blocheaza accesul la datele unor institutii din Romania. "Din cate stiu, conform Codului de Procedura Fiscala, un inspector fiscal poate sa intre in orice locatie unde se desfasoara o activitate, la orice contribuabil, si sa verifice documente si tranzactii", a precizat expertul pentru "Romania libera".

ANAF "a initiat demersurile pentru constituirea unui grup de lucru pentru verificarea acestor informatii, dar si pentru analizarea, gestionarea si coordonarea lor in mod unitar, la nivelul Agentiei", releva documentul pomenit. Cu alte cuvinte, Fiscul abia formeaza un grup de lucru pentru ca institutiile indrituite in chestiune sa poata sa comunice intre ele. Unul este in Romania, de unde pleaca banii, celalalt capat e in Panama. Nu stiu unde duce celalalt capat al firului, dar pot sa trag de cel din Romania. Da, asa este, explica specialistul, capatul celalalt al firului nu putem sa-l identificam, dar "putem sa identificam ce e aici si eu sunt convins ca, daca se face o inspectie asa cu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro