Firmele, obligate sa angajeze persoane cu handicap

Firmele, obligate sa angajeze persoane cu handicap

In prezent, potrivit legii, o companie care are cel putin 50 de angajati are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Astfel, ei nu vor mai avea de platit jumatate din salariul de baza ori numarul de locuri de munca pentru persoanele cu handicap, ci intregul salariu de baza minim brut ori numarul de locuri de munca pentru persoanele cu handicap.

acum 74 luni (9 Aug 2017)

In prezent, potrivit legii, o companie care are cel putin 50 de angajati are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Insa, daca ea nu doreste sa angajeze astfel de persoane, poate opta in primul rand pentru a plati lunar la bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu a angajat persoane cu handicap.

Acum, insa, Guvernul intentioneaza sa modifice legea, incepand cu 1 septembrie, in sensul ca va elimina optiunea angajatorilor de a cumpara produse sau servicii de la persoane cu handicap. Asadar, angajatorii vor ramane doar cu obligatia de a angaja persoane cu handicap sau cu plata unei sume la buget.

Taxe usturatoare

Cu toate acestea, sumele datorate la buget de angajatori, daca nu vor sa incadreze persoane cu handicap, se vor dubla. Astfel, ei nu vor mai avea de platit jumatate din salariul de baza ori numarul de locuri de munca pentru persoanele cu handicap, ci intregul salariu de baza minim brut ori numarul de locuri de munca pentru persoanele cu handicap.

Guvernul a explicat ca actul normativ adoptat "urmareste dinamizarea procesului de integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati prin eliminarea optiunii angajatorilor de a achizitiona produse si servicii de la unitatile protejate in detrimentul angajarii persoanelor cu dizabilitati". Numarul persoanelor adulte cu dizabilitati angajate in munca este de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numarul persoanelor care pot fi angajate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro