Firmele, mai increzatoare in procurorii DNA decat in bancheri

Nivelul foarte ridicat al fiscalitatii, legislatia complicata, incoerenta institutiilor statului, coruptia din administratia publica, criza de personal calificat sunt principalele probleme de care se loveste mediul de afaceri, potrivit studiului "Perceptia mediului de afaceri asupra economiei". Mai preocupate de concurenta venita din partea firmelor straine sunt companiile de comert si transporturi, spre deosebire de cele din sectorul productiei. Marja de eroare a fost de plus/minus 4,4% la un nivel de incredere de 95%, iar culegerea datelor a avut loc in a doua jumatate a lunii martie 2015.

acum 108 luni (20 Apr 2015)

Nivelul foarte ridicat al fiscalitatii, legislatia complicata, incoerenta institutiilor statului, coruptia din administratia publica, criza de personal calificat sunt principalele probleme de care se loveste mediul de afaceri, potrivit studiului "Perceptia mediului de afaceri asupra economiei".

Principala problema este fiscalitatea ridicata, potrivit a 38% din cei chestionati, locul urmator fiind ocupat de gasirea de clienti (14%), problemele legislative (11%), prezenta concurentei (9%), (in)disponibilitatea personalului calificat (8%) etc. Indicatorul are o frecventa mai mare in special la companiile mici cu cifra de afaceri pana intr-un milion de euro.

Companiile straine din tara noastra (multinationalele) au fost indicate de 31% din respondenti drept "principali" competitori. Mai preocupate de concurenta venita din partea firmelor straine sunt companiile de comert si transporturi, spre deosebire de cele din sectorul productiei. Situatia infrastructurii rutiere, coruptia autoritatilor si nivelul de calificare al fortei de munca au fost indicate drept probleme cu ponderi de 68%, 63% si 55%. Reglementarile cele mai impovaratoare sunt cele din zona fiscalitatii, au apreciat 80% din repondenti, cele din zona concurentei (30%), relatiilor de munca (29%), legislatia privind consumatorii (20%) etc.

Primii 5 factorii negativi care afecteaza activitatea companiei sunt fiscalitatea si taxele mari (57% din raspunsuri), concurenta 37%, legislatia ambigua (225), instabilitatea legislativa (20%), nivelul de pregatire a fortei de munca 19%), infrastructura (14%), birocratia (10%) etc. Costurile de productie in mod cert au crescut insa nu este la fel de sigur ca profiturile au urmat aceeasi tendinta. Ponderea celor care cred ca cheltuielile cu dobanzile bancare au fost mai mari a depasit-o pe cea a celor care cred ca aceste cheltuieli au scazut (27% fata de 13%, in timp ce 40% afirma ca cheltuielile bancare s-au mentinut constante). O diferenta consider... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro