Firmele cu capital integral romanesc au cele mai mari restante la plata furnizorilor. RADET, printre campionii platilor restante

Firmele cu capital integral romanesc au cele mai mari restante la plata furnizorilor. RADET, printre campionii platilor restante

Astfel, una din provocarile mediului de afaceri romanesc o reprezinta nivelul platilor restante la furnizori care, potrivit datelor KeysFin, se mentine de ani de zile in jurul nivelului record de peste 50 de miliarde de lei. Expertii sustin ca firmele nu isi platesc la timp facturile si obligatiile financiare deoarece avem de-a face cu un comportament inradacinat in economie, de un tip de supravietuire financiara imprimat de provocarile unui sistem economic fluctuant, vaduvit de finantare, cu un capital redus si extrem de sensibil la evolutia cadrului fiscal.

acum 27 luni (20 Mar 2017)

Astfel, una din provocarile mediului de afaceri romanesc o reprezinta nivelul platilor restante la furnizori care, potrivit datelor KeysFin, se mentine de ani de zile in jurul nivelului record de peste 50 de miliarde de lei.

Statistica KeysFin arata ca platile restante la furnizori s-au ridicat in 2015 la 56,5 miliarde de lei, in scadere usoara fata de cei 57,8 miliarde de lei raportati, aproape identic, in anii 2013 si 2014.

Datele preliminarii arata ca, in 2016, in pofida masurilor de relaxare fiscala si a cresterii economice bazata in principal pe consum, nivelul platilor restante s-a situat in jurul aceluiasi nivel din anul anterior, semn ca avem de-a face cu un comportament de business, nu cu o conjunctura.

Statistica arata ca 76.893 de companii, ceea ce reprezinta 12% din numarul total de firme din Romania, raportau plati restante la furnizori.

Din suma totala a platilor restante, aproape jumatate apartine firmelor cu capital integral romanesc (25,6 mld.lei), urmate de companiile straine (11,95 mld.lei), cele cu capital mixt (7,95 mld.lei) si cele de stat (7,33 mld.lei).

Totalul platilor restante in economie, mai mici de 1 an, care include si datoriile la bugetul de stat, a fost, in 2015, de 268,8 miliarde de lei.

Expertii sustin ca firmele nu isi platesc la timp facturile si obligatiile financiare deoarece avem de-a face cu un comportament inradacinat in economie, de un tip de supravietuire financiara imprimat de provocarile unui sistem economic fluctuant, vaduvit de finantare, cu un capital redus si extrem de sensibil la evolutia cadrului fiscal. Multe firme traiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care il au de incasat sau de platit. Urmeaza industria prelucratoare si constructiilor, cu 9134 respectiv 8443 de firme care au raportat astfel de situatii.

Plati restante semnificati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro