Firea si Predoiu, invingatori prin pierderea memoriei

Firea si Predoiu, invingatori prin pierderea memoriei

Cat de apt este un introvertit ca Nicusor Dan pentru o intreprindere sociala care presupune un consum de energie atat de mare, cum va sti el sa isi aleaga apropiatii, odata ajuns primar, cat de constient e de faptul ca ideile, odata transferate de la unul la mai multi, cum se intampla, in mod fatal, in partide, sufera mutatii si pot deveni irecognoscibile in raport cu matricea originara, daca intelege sau nu ca alaturi de cei cu idealuri se lipesc intotdeauna cei cu interese (cum a ajuns sa invete, din propria-i experienta civica, Ana Blandiana) sunt intrebari deschise la care - spun, azi, sondajele, pariind pe psihologia de invinsi a romanilor - nu vom avea privilegiul sa ni se raspunda in urmatorul ciclu electoral.

acum 48 luni (3 Jun 2016)

>

Iar Gabriela Firea si Catalin Predoiu, desi trag dupa ei o ereditate atat de vinovata, nici nu se considera legati in vreun fel de propria ascendenta politica.

Insusi faptul ca PSD si PNL au dreptul democratic sa se mai inscrie in alegeri - si sa se reinscrie la nesfarsit, peste patru, opt ani si asa mai departe - indiferent de dezastrul produs intre timp si de cati din randul lor vor mai ajunge la puscarie, e in sine una dintre cheile de bolta ale distopiei sociale in care ne ducem zilele.

La fel de straniu si de infricosator e ca doar o infima parte a publicului pare sa inteleaga gravitatea enorma a faptului ca, desi au avut puterea la toate nivelurile statale, PSD si PNL nu au facut nimic pentru a reduce bilantul satanic al urmatorului mare cutremur care va lovi Bucurestiul.

De altfel, nici seninul candidat "liberal", nici netulburatul candidat "social-democrat" nu au oferit explicatii si nu si-au cerut scuze pentru stupefianta lipsa de actiune - vreme de zeci de ani - in aceasta directie.

Desi scuzele, pe cat de gratuite, ar fi fost un reflex elementar de constiinta pentru cineva care pretinde sa devina primar al acestui oras, asezandu-se in descendenta partinica a celor care au stat ani de zile, fara sa faca nimic, in aceasta functie.

Un moment de irealitate: ca un iluzionist de mare talent, actionand asupra unui public parca aflat sub hipnoza, Predoiu, al patrulea liberal iesit din burta matriostii cu candidati pentru Primaria Capitalei a PNL a propus, in toiul campaniei - adresandu-se unui inchipuit front de "dreapta" - ca toti cei care se afla in competitie cu Firea, mai putin cel mai bine clasat dintre ei, sa isi contramandeze candidaturile si sa se aseze in spatele acestuia.

A fost un numar de prestidigitatie de scoala inalta, prin care a reusit, pe nesimtite, sa mute firul narativ al dezbaterii de la fapte, verificabile si masurabile, la ideologii, himerice si inoperabile in pro... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro