Finantarea partidelor: in cautarea retetei potrivite

"In acest mod, sigur ca nu ar mai fi vorba de fel de fel de finantari mai mult sau mai putin la vedere a partidelor politice", a explicat liderul PNL. "Am primit si finantari de 1 euro, de 30 de euro, de 50 de euro sau de 10 de lei sau de zece lei, deci foarte multe finantari mici. Rambursarea va fi conditionata de anumite criterii: plafoane pentru cheltuielile de campanie, pentru ca bugetul de stat sa nu fie supraincarcat si un scor electoral care trebuie depasit pentru a incasa acesti bani. "Sanctiunea daca ai depasit suma de bani primita trebuie sa fie foarte clara, confiscarea, si trebuie sa fie si inchisoare, pentru ca altfel lumea nu va intelege, politicienii nu vor intelege, nimeni n-a platit pana acum in Romania pentru finantari ilegale", este solutia avansata de Monica Macovei.

acum 69 luni (30 Jan 2015)

Scandalurile din ultima vreme legate de banii pentru partide ii forteaza pe liderii politici sa caute solutii legislative. Partidele, dar si societatea civila avanseaza mai multe variante: finantare de la buget, de la privati sau un sistem mixt. Pe langa modalitatea de finantare, ar trebui rezolvate si alte puncte sensibile, in special in ceea ce priveste intarirea controlului legalitatii obtinerii si cheltuirii banilor. Copresedintele PNL, Vasile Blaga, a propus sustinerea formatiunilor politice doar de la bugetul de stat, "atat cat poate bugetul de stat". "In acest mod, sigur ca nu ar mai fi vorba de fel de fel de finantari mai mult sau mai putin la vedere a partidelor politice", a explicat liderul PNL. El a mentionat ca se impune "limitarea cheltuielilor din campania electorala", si a aratat ca partidele trebuie sa faca astfel de cheltuieli doar pentru informarea cetatenilor, respectiv "cheltuieli cu mass-media, cu afise etc., dar fara celebrele de-acum stilouri si alte lucruri de genul asta". Mihai Voicu (PNL) vicepresedinte al Comisiei electorale, a mentionat ca se poate opta pentru eliminarea finantarii partidelor prin donatii si plafonarea cotizatiilor membrilor de partid in cazul cheltuielilor care nu vizeaza campaniile. In prezent, partidele primesc atat subventii de la buget, cat si donatii si cotizatii de la persoane particulare. "Am primit si finantari de 1 euro, de 30 de euro, de 50 de euro sau de 10 de lei sau de zece lei, deci foarte multe finantari mici.

Analistii contactati de "Romania libera" au pareri impartite in privinta modalitatilor de finantare. "Intr-o societate normala, banii ar trebui sa provina mai putin de la buget si mai mult de la privati, pentru ca un partid reprezinta, in primul rand interese private", a explicat Adrian Moraru. El recunoaste, insa, ca partidele oricum se bazeaza pe banii de la buget, dar pe care ii obtin in mod ilegal prin "paraindaraturi sau deconturi platite de institutii publice".

"Poate ca daca ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro