Financial Times: KazMunayGas a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei

Financial Times: KazMunayGas a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei

In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste cinci milioane de tone/an, Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si trei statii de imbuteliere GPL plus sapte depozite.

acum 60 luni (27 Jul 2016)

Potrivit unei scrisori adresata de avocatii KazMunayGas Guvernului Romaniei, consultata de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de disputa privind investitiile", primul pas intr-o procedura legala ce ar putea sa se finalizeze printr-o procedura de arbitraj international.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT sustinand ca a cumparat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane.

KazMunayGas a cumparat rafinaria Petromidia in 2007 cu speranta ca aceasta va fi parte dintr-o retea mai mare de active, care sa proceseze petrolul provenit de la zacamantul Kashagan.

Insa, noua ani mai tarziu, productia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari in activele din Romania, care, potrivit tranzactiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas si CEFC, cele doua companii au promis ca in viitor vor face investitii de trei miliarde de dolari, insa, in prezent, acestea se uita mai degraba la Georgia si Bulgaria decat la Romania, a declarat vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov.

In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o cap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro