Filistinii nu erau chiar atat de "filistini"

Filistinii nu erau chiar atat de

"Lumea lor se pare ca era destul de cosmopolita, iar stilul de viata elegant si bine conectat la alte locuri de pe coasta estica a Mediteranei", sustine Stager, adaugand ca exista un contrast evident cu stilul de viata modest al israelitilor care locuiau in satele de pe dealurile aflate la est.

acum 75 luni (11 Jul 2016)

Se stiau putine lucruri despre filistini inainte de recentele descoperiri din Ashkelon, orasul port din Israel.

Echipa de arheologi a reusit sa preleveze ADN de pe oseminte, iar testele ulterioare vor aduce mai multa lumina in privinta originii acestui popor.

Este posibil astfel sa fim nevoiti sa redefinim substantivul comun "filistin", care are in prezent sensul de persoana limitata, care manifesta aversiune fata de cultura sau arta, spune arheologul Lawrence Stager, care este inca din 1985 conducatorul site-ului arheologic Leon Levy de la Ashkelon.

"Filistinii au avut parte pur si simplu de publicitate negativa, insa acum multe mituri despre ei se vor spulbera",

spune Stager. Dalila, marea dragoste a lui Samson, era o filistina

Echipa lui Stager a sapat mai bine de trei metri pentru a gasi cimitirul, peste care la un moment dat s-a aflat si o podgorie romana.

Alaturi de ramasitele umane au fost gasite amfore pictate, despre care se crede ca erau pline de parfumuri, podoabe precum bratari si cercei, dar si arme.

"Lumea lor se pare ca era destul de cosmopolita, iar stilul de viata elegant si bine conectat la alte locuri de pe coasta estica a Mediteranei",

sustine Stager, adaugand ca exista un contrast evident cu stilul de viata modest al israelitilor care locuiau in satele de pe dealurile aflate la est.

"Samson si Dalila" (1882), de Gustave Moreau

Osemintele, piesele din ceramica si celelalte artefacte au fost duse pentru a fi examinate in laboratoare, unele piese trebuind sa fie reconstituite din bucati.

Rapoartele finale asupra acestei descoperiri arheologice vor fi publicate de expertii de la Muzeul Semitic de la Universitatea Harvard. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro