"Fie lovim Ploiestiul, fie murim incercand s-o facem!"

Generalul Luftwaffe Alfred Gerstenberg, seful Misiunii Militare Germane din Romania, va inzestra zona peteroliera Ploiesti cu o aparare antiaeriana extrem de puternica si de eficace, constand in cateva sute de piese de calibru greu de aparare antaeriana, FLAK, de la 88 la 105 mm., precum si tunuri de calibru mic, camuflate in capite de fan. Pregatirile pentru "Valul nimicitor", in desertul libian Ghidandu-se strict dupa desfasurarea si reusita misiunii HALPRO din vara anului precedent, dar neluand in calcul un element esential, anume ca si partea germana isi intarise capacitatea de aparare si riposta, americanii au decis un atac masiv in zona Ploiestilor, desfasurat pe vreme de ziua, la o distanta cat se poate de mica de sol si de obiectivele care trebuiau bombardate.

acum 70 luni (11 Sep 2014)

Coordonatele acestei "duminici negre" pentru aviatia americana sunt reconstituite constiincios, cu detalii de atmosfera, de catre capitanul John S. Cu un an si doua luni in urma, in iunie 1942, se desfasurare o misiune asemanatoare, dar una mai degraba de sondare a situatiei, de exercitiu. Sub conducerea colonelului Harry Halverston, initiatorul proiectului, avioanele si-au luat zborul de la baza aeriana Fayidh, de langa Canalul Suez.

Generalul Luftwaffe Alfred Gerstenberg, seful Misiunii Militare Germane din Romania, va inzestra zona peteroliera Ploiesti cu o aparare antiaeriana extrem de puternica si de eficace, constand in cateva sute de piese de calibru greu de aparare antaeriana, FLAK, de la 88 la 105 mm., precum si tunuri de calibru mic, camuflate in capite de fan.

In plus, centrul de comanda al Luftwaffe de la Lipesk controla si regiunea Ploiesti, putand trimite acolo doua escadrile de avioane de vanatoare Messerschmitt 109 si Messerschmitt 110; dintre acestea, 52 de aparate erau conduse de piloti germani ai Luftwaffe, iar restul de piloti romani. Dar Gerstenberg mai dispunea si de un centru de transmisie secret, din Atena, care ii semnala miscarile si preparativele facute de Air Force 9, stationata in Africa de Nord.

Pregatirile pentru "Valul nimicitor", in desertul libian

Ghidandu-se strict dupa desfasurarea si reusita misiunii HALPRO din vara anului precedent, dar neluand in calcul un element esential, anume ca si partea germana isi intarise capacitatea de aparare si riposta, americanii au decis un atac masiv in zona Ploiestilor, desfasurat pe vreme de ziua, la o distanta cat se poate de mica de sol si de obiectivele care trebuiau bombardate. Escadrilele a 9-a si a 10-a, continand grupurile de bombardament 98, 376, 44, 93 si 389 au primit misiunea de lupta, asa ca se vor antrena cu ardoare in desertul libian, bombardand tinte contrafacute, pozitionate dupa modelul celor reale. Au fost angajate in operatiune nu mai puti... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro