Festivalul castanelor fara castane. Banii europeni ar urma sa salveze castanul din Baia Mare

Festivalul castanelor fara castane. Banii europeni ar urma sa salveze castanul din Baia Mare

Doar jumatate din comerciantii de castane din anii trecuti au venit la festival si motivul este unul foarte serios: 80% din plantatiile de castani din apropierea orasului sufera de cancerul scoartei. Boala castanului face ravagii in Baia Mare In momentul de fata peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervatia de castan comestibil din zona Baii Mari sunt atacate de "cancerul de scoarta".

acum 78 luni (29 Sep 2014)

Doar jumatate din comerciantii de castane din anii trecuti au venit la festival si motivul este unul foarte serios: 80% din plantatiile de castani din apropierea orasului sufera de cancerul scoartei.

In vara acestui an, Ministerul Mediului a demarat un proiect de salvare a castanilor, insa efectele acestuia nu sunt inca vizibile. Comerciantii sustin insa ca ele sunt din Baia Mare culese, in special din zona Ferneziu, dar au fost si comercianti din Grosi, spre exemplu. Cu totii insa sunt de parere ca anul acesta castanele nu s-au vandut la fel de bine ca si anul trecut.

Baimarenii recunosc ca anul acesta castanele prajite nu au fost la fel de gustoase ca si cele de anul trecut, spre exemplu. ", a declarat Eva, unul dintre comerciantii prezenti la Sarbnatoarea Castanelor

"Asa si asa merge vanzarea de castane. Sunt castanet de la noi din Ferneziu si nu cumpara lumea", se plange un alt comerciant.

Boala castanului face ravagii in Baia Mare

In momentul de fata peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervatia de castan comestibil din zona Baii Mari sunt atacate de "cancerul de scoarta". Asta inseamna ca peste 80% din padurile de castan comestibil din aceasta zona sunt afectate de virus.

Este vorba despre virusul Cryphonectria parasitica, in acest moment autoritatile fiind in lucru cu un proiect care va viza reconstructia ecologica a rezervatiei de castani.

Prezent in Baia Mare lunile trecute, expertul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice- ICAS Brasov, dr.

De altfel, in propunerea de portofoliu de proiecte al Municipiului Baia Mare, finantat din fondurile Uniunii Europene, in perioada 2015-2020 se afla si proiectul privind Implementarea Planului de Management al Sitului Natura 2000 - Rezervatia de Castan Comestibil Baia Mare prin reconstructia ecologica a rezervatiei si crearea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro