Fermierul care rascumpara pamant de la straini si-l cultiva cu soiuri romanesti. "Promovez hibrizii romanesti pentru ca m-am nascut si hranit din acest pamant"

La Manoleasa, Dumitru Avadanei, are un lot demonstrativ de hibrizi FOTO Cosmin Zamfirache "Hibrizii romanesti sunt rezistenti la seceta" Pe de alta parte, Dumitru Avadanei este cunoscut la nivel national pentru strategia prin care si-a propus sa ajunga, la moment dat, sa cultive exclusiv hibrizi romanesti de cereale, obtinuti in laboratarele de cercetare ale Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea, judetul Calarasi. Va recomandam sa mai cititi: Afacerea de aur construita de un olandez la Sebes: cati bani scoate din cea mai mare cultura de canepa industriala din Romania De ce nu au mai venit investitorii straini promisi in campaniile electorale.

acum 48 luni (1 Nov 2017)

Are in administrare peste 2.000 de hectare de teren pe care cultiva cereale. Recent, a devenit primul fermier din regiunea de nord-est a Romaniei care a rascumparat terenuri aflate in proprietatea unor investitori din strainatate. Mai apoi, am cumparat pamant de la un strain. Este vorba despre ferma de la Hanesti, de 1.000 de hectare, a danezului Jorgen. As vrea sa cumpar de la ei cat mai mult teren si sa-l cultiv hibrizi de-ai nostri, romanesti", spune fermierul botosanean. Din acest motiv, dar si datorita pretului scazut de achizitie, judetul moldav a fost un magnet pentru investitorii straini. Pana in 2015, peste 20.000 de hectare de teren fertil din judetul Botosani au fost cumparate de antreprenori italieni, americani, danezi sau germani.

La Manoleasa, Dumitru Avadanei, are un lot demonstrativ de hibrizi FOTO Cosmin Zamfirache

"Hibrizii romanesti sunt rezistenti la seceta"

Pe de alta parte, Dumitru Avadanei este cunoscut la nivel national pentru strategia prin care si-a propus sa ajunga, la moment dat, sa cultive exclusiv hibrizi romanesti de cereale, obtinuti in laboratarele de cercetare ale Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea, judetul Calarasi. Avadanei cultiva porumb si soia pe un lot experimental-demonstrativ de un hectar, iar semintele obtinute le vinde inclusiv in strainatate. Are 13 soiuri de porumb hibrid romanesc si trei soiuri de soia hibrida romaneasca. "Fac loturi de hibridare de mult timp. Lucrez din anii '70 si promovez hibrizii romanesti in primul rand pentru ca sunt roman, pentru ca m-am nascut si hranit din acest pamant", spune Dumitru Avadanei. Merita sa fie vazut si recomand celor care vor sa opteze pentru producerea de samanta sa analizeze calitatile acestui lot demonstrativ", precizeaza Cristian Delibas, seful Directiei Agricole Botosani. De altfel motivul pentru care Dumitru Avadanei a optat pentru aceasta solutie are temeiuri stiintifice.

Hibrizii sunt de la Insitutul F... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro