Fermierul care creste Uriasul de Transilvania, iepure care cantareste cat un copil de 2 ani

Fermierul care creste Uriasul de Transilvania, iepure care cantareste cat un copil de 2 ani

Atras de frumusetea urecheatilor, barbatul a inceput sa cumpere animale de rasa in urma cu trei ani. De atunci, am tot cumparat, m-am ingrijit sa nu le lipseasca nimic si am ajuns la un efectiv de a 135 de animale, toate de rasa, dintre care 70 Urias de Transilvania", povesteste crescatorul. Californianul este fratele Uriasului si are un gust al carnii deosebit, il folosim la fel ca si pe Neozeelandez si Hycole pentru comenzile rapide de carcasa de carne de iepure. De obicei, se vand cu preturi care pornesc de la 250 de lei si ajung la 100 de euro pentru un exemplar matur, in functie de caracteristici si varsta. Rasa, creata de un genetician clujean Uriasul de Transilvania este singura rasa de iepure romanesc standardizata si se afla in acest moment in proces de omologare. Pentru a crea noua rasa, Urias de Transilvania, geneticianul a pornit de la iepurele rustic romanesc, de cotet, o rasa care nu a fost niciodata omologata si care nu promite prea multe, avand insa marea calitate de a fi foarte rezistent la conditiile de trai din tara noastra, incepand de la hrana pana la conditiile climaterice.

acum 34 luni (18 Jul 2017)

Atras de frumusetea urecheatilor, barbatul a inceput sa cumpere animale de rasa in urma cu trei ani. Pentru a le gasi un loc ideal in care sa poata creste in voie si sa se ocupe de ele, Marian Siu a revenit pe plaiurile natale.

Si-a construit o casuta si a pus pe picioare o afacere de familie. Din carti, de pe internet si de la crescatori renumiti, barbatul, fost cadru militar in Capitala, a reusit sa afle cat mai multe despre cresterea si ingrijirea iepurilor de rasa. S-a interesat ce trebuie sa manance fiecare si s-a documentat in legatura cu fiecare amanunt, pentru ca totul sa fie facut cu simt de raspundere. Este si multa munca, implica si seriozitate, dar ai satisfactia lucrului implinit atunci cand ii vezi cat de frumosi si sanatosi sunt. De atunci, am tot cumparat, m-am ingrijit sa nu le lipseasca nimic si am ajuns la un efectiv de a 135 de animale, toate de rasa, dintre care 70 Urias de Transilvania", povesteste crescatorul.

Face parte din colectivul de omologare

Marian Siu face parte din colectivul de omologare al Uriasului de Transilvania si spune ca scopul sau nu este profitul, ci promovarea acestei rase superbe. Sunt membru al Asociatiei Club Iepuri Galati, condusa de Marcel Balan, un om deosebit, crescator cu vaste cunostinte in cunicultura, care s-a implicat activ in promovarea rasei Urias de Transilvania. Californianul este fratele Uriasului si are un gust al carnii deosebit, il folosim la fel ca si pe Neozeelandez si Hycole pentru comenzile rapide de carcasa de carne de iepure. Dar lovitura am dat-o cu Urias de Transilvania, pui si maturi, am avut cerinte mai mari decat puteam oferi noi si uneori am indrumat cumparatorii catre alti crescatori, unii chiar mai experimentati decat mine, cum ar fi Ciucas Octavian si Borcea Adrian", spune fermierul.

Pana la 100 de euro pentru un exemplar

Inceputul timid cu doar o pereche de iepuri a fost o alegere inspirata. Marian ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro