Fermierii romani vand carnea de porc sub costuri
Romania a solicitat la Bruxelles recunoasterea situatiei exceptionale de pe piata carnii de porc, fermierii fiind in pierdere din cauza embargoului impus Rusiei, dar si a scaderii cererii din China, acestia neputand respecta angajamentele privind criteriile de bunastare. "Luni, la Consiliul de Ministri a fost un subiect extrem de dezbatut in UE, este vorba de piata laptelui si piata carnii de porc, care sunt in mare criza, pe fondul reducerii consumului din China, pe fondul embargourilor impuse pentru Federatia Rusa, pe fondul renuntarii la cotele de lapte.
Romania a solicitat la Bruxelles recunoasterea situatiei exceptionale de pe piata carnii de porc, fermierii fiind in pierdere din cauza embargoului impus Rusiei, dar si a scaderii cererii din China, acestia neputand respecta angajamentele privind criteriile de bunastare.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune ca tara noastra a solicitat autoritatilor de la Bruxelles stoparea supraproductiei de lapte si carne de porc din anumite tari europene, pentru ca astfel de produse sa nu mai invadeze piata romaneasca. "Luni, la Consiliul de Ministri a fost un subiect extrem de dezbatut in UE, este vorba de piata laptelui si piata carnii de porc, care sunt in mare criza, pe fondul reducerii consumului din China, pe fondul embargourilor impuse pentru Federatia Rusa, pe fondul renuntarii la cotele de lapte.
Chiar in sectorul carnii de porc exista ferme care au solicitat suspendarea contractelor pentru bunastarea animala (n.r. Sa nu uitam ca Romania este asaltata de laptele din Ungaria si Polonia si de carnea de porc din alte state europene, iar producatorii locali, cei romani, intra in faliment.
Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), a explicat pentru "Romania libera", cum s-a ajuns in aceasta situatie in care fermierii de la noi vand sub costul de productie. Ca atare, preturile la carnea de porc au scazut, dar la noi s-au prabusit, fiind cel mai mic din UE. Are un impact dramatic asupra producatorilor romani fiindca vindem sub costul de productie de aproape un an de zile. "In ultimii 20 de ani am devenit importatori de carne de porc, inclusiv cea pentru preparate, nereusind sa acoperim consumul din productia interna. Noi vindem catre abatoare, care la randul lor trebuie sa-si caute piata de desfacere. Si din exterior, dar si din interior, din partea procesatorilor, care nu isi pot asigura cantitatea de carne de care au nevoie de la producatorii locali", afirma presedintele APCPR.