Fenomenul Tunguska, misterioasa explozie care nu poate fi explicata nici dupa un secol

Fenomenul Tunguska, misterioasa explozie care nu poate fi explicata nici dupa un secol

Doua expeditii organizate de Academia de Stiinte a fostei URSS, in 1961 si 1963, au pornit de la ideea ca in zona ar fi avut loc un impact cu o cometa. O teorie interesanta a fost emisa si de specialistii Institutului de Fizica a Pamantului din cadrul Academiei de Stiinte din fosta URSS, care au facut o serie de cercetari in regiunea Krasnoiarsk, intre 1974 si 1978. Cercetatorii sovietici au emis ipoteza "fulgului de nea", iar conform acestei teorii, responsabil pentru dezastrul provocat de fenomenul Tunguska ar fi fost un corp asemanator unei comete, avand nucleu constituit din cristale de gheata.

acum 39 luni (25 Jan 2018)

Numeroase impoteze au fost emise de-a lungul anilor, insa niciuna dintre explicatiile date nu a avut darul de a lamuri in privinta fenomenului. In prezent, la 110 ani de la eveniment, misterul asteapta inca sa fie dezlegat de numeroasele echipe de cercetatori care incearca sa gaseasca un raspuns. Explozia si ecourile sale s-au facut simtite la mii de kilometri departare, iar unda de soc s-a propagat cu repeziciune in toate directiile. In acest sens, au existat marturii ale unor echipaje de nave aflate in Oceanul Indian, dar si din partea unor oameni din Scandinavia, Spania sau Marea Britanie, ori din desertul Gobi. Multe ipoteze, dar niciun raspuns concret S-au emis o serie de teorii, dar niciuna nu a putut fi validata in totalitate, iar controversele nu au incetat nici pana azi. In timp ce unii oameni de stiinta considera ca a fost vorba de o cometa, alti cercetatori au avansat ipoteza unui meteorit. Prima expeditie a ajuns in zona abia in 1930 si a fost condusa de geologul sovietic L A Kulik, care sustinea ca ar fi vorba de un meteorit. Zece ani mai tarziu, in 1940, Vladimir Royansky, de la Union College din Schenectady din SUA a sustinut ca fenomenul Tunguska a fost, in realitate, antimaterie, fara a reusi sa demonstreze acest fapt. Doua expeditii organizate de Academia de Stiinte a fostei URSS, in 1961 si 1963, au pornit de la ideea ca in zona ar fi avut loc un impact cu o cometa. In lipsa unor probe serioase, nici explicatiile date de cercetatorii coordonati de profesorul Zolotov nu au fost acceptate de comunitatea stiintifica.

Mult mai tarziu, o echipa de cercetatori italieni de la Universitatea din Bologna s-a deplasat la fata locului pentru a lamuri misterul. Membrii echipei coordonate de Luca Gasparini si Giuseppe Longo au anuntat ca au descoperit o serie de indicii in sprijinul ipotezei ca un asteroid ar fi lovit pamantul la Tunguska. Potrivit BBC, italienii au sustinut ca lacul Cheko, desi putin adanc, ar putea fi situat pe locul unui crater rezult... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro