Fenomenul care nu poate fi oprit: exodul medicilor. Neurolog roman in Germania: "Se va pleca in continuare din cauza situatiei jalnice din spitalele romanesti"

Fenomenul care nu poate fi oprit: exodul medicilor. Neurolog roman in Germania:

Cele mai recente statistici facute publice de Ministerul Sanatatii arata nivelul dezastrului din sistemul de sanatate: din anul 2007 nu mai putin de 43.000 de medici au solicitat acte pentru a lucra in strainatate. Salariile mici, conditiile mizere din spitale, lipsa materialelor sanitare si pericolul de malpraxis ii determina pe doctori, in special pe cei tineri, sa se indrepte spre unitatile sanitare din strainatate imediat ce termina rezidentiatul, pierderile pentru sistemul romanesc fiind masive: 3,5 miliarde de euro a costat pregatirea zecilor de mii de medici care au ales sa profeseze peste hotare. "Spitalele mici nu-si ocupa posturile, lucreaza cu pensionari iar aceasta penurie de medici se rasfrange asupra pacientilor, la fel cum si lipsa de medicamente si lipsa de materiale de sanitare tot asupra lor se rasfrange, fiind nevoiti sa le cumpere ei.

acum 70 luni (6 Dec 2016)

Cele mai recente statistici facute publice de Ministerul Sanatatii arata nivelul dezastrului din sistemul de sanatate: din anul 2007 nu mai putin de 43.000 de medici au solicitat acte pentru a lucra in strainatate.

Cifra avansata chiar de ministrul Vlad Voiculescu exprima intentia doctorilor de a parasi sistemul de sanatate romanesc, aratand astfel un adevarat fenomen care, spun specialistii, nu poate fi oprit, in ciuda masurilor care s-au luat in ultimii ani, respectiv majorarile salariale.

Salariile mici, conditiile mizere din spitale, lipsa materialelor sanitare si pericolul de malpraxis ii determina pe doctori, in special pe cei tineri, sa se indrepte spre unitatile sanitare din strainatate imediat ce termina rezidentiatul, pierderile pentru sistemul romanesc fiind masive: 3,5 miliarde de euro a costat pregatirea zecilor de mii de medici care au ales sa profeseze peste hotare.

"Chiar daca nu toti cei care au cerut aceste acte au plecat, aceste cifre sunt de natura sa ne ingrijoreze. Pregatirea unui absolvent costa statul roman 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul, care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari", a atras atentia ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, aratand spre incapacitatea statului roman de a-i motiva pe absolventi suficient de mult incat sa profeseze aici. Pe de alta parte, lipsa tehnologiei si deficitul de materiale sanitare ajung si ele sa conteze mult in luarea unei astfel de decizii, arata profesorul Florian Popa, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Senat. Sigur, in ultimii ani s-au facut niste eforturi, au mai crescut veniturile, altul era venitul unui doctor acum doi ani si altul este venitul acum, insa nu putem face o comparatie intre nivelul salarizarii de la noi si cel din strainatate", a explicat chirurgul, precizand ca in ciuda acestor eforturi, absolventii de liceu intra in facultatea de medicina cu gandul de a emigra.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro