Fenomen-surpriza in Romania: Natalitatea, in crestere odata cu indemnizatia de mama!

Fenomen-surpriza in Romania: Natalitatea, in crestere odata cu indemnizatia de mama!

Tot atunci, Guvernul a decis ca familiile cu venituri mici sa primeasca o indemnizatie minima pentru cresterea copilului de 1.000 de lei si nu de 600 de lei, cat primeau pana atunci. "E nevoie de o analiza a populatiei pe etnii" De aceeasi parere este si Dumitru Costin, seful Blocului National Sindical, care sustine ca masurile luate in iulie 2016 au contribuit la reactia pozitiva a romanilor cu privire la a deveni parinti. Ar fi nevoie de politici si masuri de cresterea fertilitatii la femei in general si la femeile peste 35 de ani.

acum 40 luni (11 Jan 2017)

Ocupanta pozitiei a treia la nivelul Uniunii Europene din perspectiva declinului demografic, tara noastra se confrunta, incepand cu luna august 2016, cu un fenomen cu care nu este obisnuita: cresterea natalitatii. Iar potrivit expertilor, acesta e un prim efect al masurilor luate de Guvern la jumatatea anului trecut, cand s-a decis ca femeile de cariera sa fie incurajate sa renunte temporar la jobul bine platit pentru a face copii. Tot atunci, Guvernul a decis ca familiile cu venituri mici sa primeasca o indemnizatie minima pentru cresterea copilului de 1.000 de lei si nu de 600 de lei, cat primeau pana atunci.

Imediat dupa ce setul de masuri a intrat in vigoare, lucrurile au inceput sa se schimbe, astfel ca reducerea populatiei din cauze demografice s-a atentuat in noiembrie 2016 fata aceeasi perioada a anului precedent. Asa arata cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), potrivit carora desi sporul natural a ramas negativ, in primele 11 luni din 2016 s-au nascut cu 628 mai multi copii decat in primele luni din 2015.

"In mod sigur acele masuri au influentat decizia cuplurilor, pentru ca de eliminarea plafonului si cresterea cuantumului indemnizatiei mamelor nu se vorbeste din iulie 2016, ci de un an. Noi ne asteptam la o astfel de crestere si sunt convinsa ca cifrele sunt valabile si pentru urban si pentru rural. Beneficiul acelor 1.000 de lei in loc de 600 s-a simtit, pentru ca marea majoritate primeste acel minim, nu intra in calcul pentru plafonul de 85%", a declarat Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.

Romanii se gandesc la al doilea, sau al treilea copil

La fundatie a primit foarte multe telefoane de la cupluri, atat inainte cat si dupa adoptarea masurilor de catre Guvern. Inclusiv in mediul urban, unde femeile se calificau pentru acel plafon, erau hotarate sa mai faca un copil, dupa ce la primul ajunsesera la concluzia ca si-au destabiliza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro