Fenomen astronomic spectaculos si destul de rar: Eclipsa de Soare vazuta din Timisoara
Eclipsa este totala doar in partea de nord a Oceanului Atlantic si Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Faroe si Svalbard. Ca si o curiozitate in aceeasi zi, cam cu 12 ore dupa eclipsa are loc echinoctiul de primavara (momentul de inceput al primaverii astronomice)", spun cei de la Astroclubul Antares, care vor organiza un eveniment special la Observatorul Astronomic, cu ocazia eclipsei.
Eclipsa este totala doar in partea de nord a Oceanului Atlantic si Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Faroe si Svalbard. Eclipsa este vizibila ca fiind partiala de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii si nordul Asiei. "In Timisoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce inseamna ca peste jumatate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca si o curiozitate in aceeasi zi, cam cu 12 ore dupa eclipsa are loc echinoctiul de primavara (momentul de inceput al primaverii astronomice)", spun cei de la Astroclubul Antares, care vor organiza un eveniment special la Observatorul Astronomic, cu ocazia eclipsei. Alaturi de astrocluburile Antares si Altair, evenimentul mai are ca organizatori Academia Romana, Filiala Timisoara si Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Fizica. "Se va vorbi despre eclipse, se vor prezenta cateva instrumente astronomice si in caz de conditii meteo favorabile vom observa impreuna Eclipsa de Soare cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar si ale astronomilor amatori timisoreni. Va asteptam cu drag", mai spun cei de la Antares.
Organizatorii atrag atentia ca observarea discului solar fara protectie poate provoca daune permanente ochilor sau chiar orbire, deoarece intensitatea luminoasa a Soarelui este atat de mare incat intr-o secunda va poate distruge ochiul, adica retina.
De aceea niciodata nu se priveste spre Soare, nici "pe furis" si nici "foarte scurt"!
"Pragul duratei de expunere pentru a produce un prejudiciu retinal observabil este mai mic de 60 de secunde. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro